Goda skäl för högre ränta

Den viktigaste förklaringen till ränteuppgången är helt enkeltatt konjunkturen nu är på väg uppåt.

Varför vänder räntorna helt plötsligt uppåt just nu? Det finnsmånga passande förklaringar: EMU-tvivel, politiska uttalanden,farhågor för en amerikansk räntehöjning, för att nämna några.Det är inte svårt att hålla med om att de senaste veckornasränteuppgång i Sverige verkar överdriven. Så mycket har intehänt i den svenska ekonomin att räntorna bör justeras upp med enhalv procentenhet på någon vecka. På kort sikt är det mycketmöjligt att de faller tillbaka något.

På litet längre sikt ser det däremot annorlunda ut. Mycket talarför att vi har passerat räntebotten för den här gången. Denärmaste åren är det troligt att räntetrenden i stället bliruppåtriktad. Denna allmänna känsla, som förefaller väl grundad iden fundamentala utvecklingen, är säkert en viktig förklaringtill att enskilda händelser plötsligt tycks få så kraftigtgenomslag i räntorna.

Och det gäller inte bara Sverige. Även i Tyskland talar mycketför att både korta och långa räntor har nått botten. Denekonomiska statistiken visar att konjunkturuppgången nu är pågod väg.

Svaghetstecken i slutet av förra året skapade visserligen enviss oro för att konjunkturuppgången var på väg att komma av sigi förtid, men de senaste veckornas statistik talar för att denexportledda konjunkturen fortsätter enligt vanligt mönster.Nedskärningar för att klara kraven för EMU kan innebära att detgår lite långsammare än vanligt, men det råder knappast någottvivel om att konjunkturen är på väg uppåt.

Det innebär att det knappast finns någon anledning för den tyskacentralbanken att sänka räntan ytterligare. Den tyska reporäntanär redan mycket låg, tre procent, och allting talar för attnästa steg blir en höjning, kanske mot slutet av året. Densvenska reporäntan lär också bli kvar ungefär på nuvarande nivå.

Det är visserligen inte uteslutet att riksbanken sänkerytterligare något, men helt klart är att en sådan sänkning måstebli marginell. Efter det senaste årets kraftiga sänkningarförefaller det vara en ytterst rimlig strategi att avvaktaeffekterna av det man redan ha gjort. När reporäntan låg på femtill tio procent var det ganska klart att den måste sänkasnästan oavsett vad som hände för övrigt. Idag är nivån rimligoch med en uppåtgående konjunktur och stigande räntor iomvärlden är det troligt att den svenska reporäntan åtminstoneinte sänks ytterligare.

Inflationen är visserligen mycket låg både i Sverige ochomvärlden. Men även om man troligen inte behöver vara särskilträdd för kraftig inflation så lär den inte falla ytterligare.Snarare kryper den litet uppåt under de närmaste ett till tvååren.

USA ligger före Europa och där har ju konjunkturen redan varitpå väg uppåt i över fem år. Botten för de amerikanskalångräntorna passerades förmodligen redan för något år sedan. Dekorta räntorna har inte börjat höjas ännu, men det är nog baraen tidsfråga (kanske har det redan hänt när denna tidning kommerut). En sänkning är utesluten.

Men det finns ingen anledning till panik. Ingenting tyder på atten inflationschock lurar runt hörnet, utan tvärtom borde det blien ganska måttlig uppgång. Det talar för att även ränteuppgångenblir av det mildare slaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.