Grekerna röstade nej

Folkomröstningen i Grekland på söndagen kring långivarnas förslag till överenskommelse slutade i ett tydligt nej.

Över 61 procent av grekerna röstade nej till de åtgärder som de andra euroländerna och IMF hade krävt i förhandlingarna, däribland pensionssänkningar, momshöjningar och andra åtstramningar.

Det rapporterar Dow Jones Newswires. 

Vad som ska hända nu efter folkomröstningen är oklart. Vissa har tolkat situationen som att folkomröstningen i praktiken har handlat om Greklands medlemskap i eurozonen. 

Greklands premiärminister Alexis Tsipras sade dock sent på söndagen att det mandat han fick av väljarna inte var att åstadkomma en brytning med Europa, utan ett mandat om att stärka Greklands förhandlingsstyrka för att nå en hållbar uppgörelse. 

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande har uppmanat euroländernas ledare att hålla ett möte på tisdag. Tysklands finansdepartement uppger att utfallet i den grekiska folkomröstningen ska respekteras.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här