H&M tynger på börsen

Stockholmsbörsen pendlade kring nollstrecket i måndagens inledande handel och var efter en timme på försiktigt plus. Ericsson och H&M tyngde bland storbolagen medan däremot SSAB och Skanska fanns bland de tidiga vinnarna.
H&M tynger på börsen - borsen-omx-pil-neutral-700_binary_6973200.jpg

Vid 10-tiden var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 0,1 procent upp på 1.852. Aktier för drygt 3,2 miljarder hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen gick dock något bättre än de ledande börserna i övriga Europa. Londonbörsen och Frankfurts ledande index backade 0,4-0,5 procent.

Coronaviruset fortsatte sätta tonen i marknaden på måndagen och de asiatiska börserna handlades ned. Indexen i Fastlandskina lyftes däremot något efter rapporter om att Appleunderleverantören Foxconn fått grönt ljus för att återstarta viss produktion vid en viktig anläggning i Zhengzhou. Andra bolag som rapporterades återstarta produktion var Volkswagen, Tesla och Sony.

Från svenskt håll uppgav SKF att bolaget öppnat sina tolv fabriker i Kina enligt plan. SKF var upp 0,2 procent.

Vinnare i storbolagsindexet var SSAB, med en uppgång om 2,0 procent. Två större aktieposter i SSAB, värda nästan 1 miljard kronor, mäklades efter börsstängning på fredagen. Dagens Industri spekulerar i att det kan vara LKAB som köpt.

Skanska stärktes 1,8 procent. SHB har höjt rekommendationen till behåll (sälj) och Nordea har tagit in byggbolaget i sin svenska modellportfölj.

Ericsson och Nokia vände ned 0,2 procent respektive 0,6 procent. USA:s vicepresident, Mike Pence, avfärdade sent på fredagen förslaget om att amerikanska staten bör köpa en kontrollpost i Ericsson, Nokia eller bådadera, enligt CNBC. Förslaget, som syftade till att stötta alternativ till kinesiska Huawei, lades dagarna innan fram av justitieminister William Barr och fick Ericsson att stiga 5,7 procent högre i Stockholm på fredagen medan Nokia var upp med drygt 7 procent.

H&M backade 1,5 procent i den tidiga handeln.

Assa Abloy stärktes 1,3 procent, efter att ha meddelat att det förvärvat Biosite som är en leverantör av biometrisk passerkontroll för byggarbetsplatser i Storbritannien med en omsättning på cirka 175 miljoner kronor.

Atlas Copco handlades upp marginella 0,4 procent, efter sitt förvärv av tyska Isra Vision, som har verksamhet inom kvalitetsinspektion av ytor samt 3D-visionsystem för industriell automation. Uppköpserbjudandet motsvarar ett företagsvärde om cirka 11,7 miljarder kronor.

Mekonomen, som var under press i fredags efter sin kvartalsrapport, rekylerade upp 2,9 procent.

Teknikkonsulterna ÅF Pöyry och Sweco handlades ned 3,9 procent respektive 2,4 procent. SHB har nedgraderat ÅF Pöyry till sälj och Nordea har sänkt Sweco till sälj.

Kinnevik, som gick upp 1,3 procent, har höjts till köp (behåll) hos DNB Markets. Holmen, som ges en köprekommendation av Dagens Industri, var upp 2,3 procent.

På First North handlades Veg of Lund, verksamt inom växtbaserade livsmedel, till 10:73 kronor i premiären. Teckningskursen var 11 kronor per aktie i erbjudandet som tecknades till 280 procent inför noteringen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets