”Haldex gör avknoppning”

Finnveden uppköpt! Det var väl en av de viktigaste nyheterna under den gångna veckan och kanske extra viktig för Golvets läsare.

Så sent som den sista augusti berättade vi ju att flera riskkapitalister tittade på Finnveden, Haldex och Elektronikgruppen och att minst ett av företagen skulle bli uppköpt.

– Jaa, budet var väl helt okej. Fast jag förstår inte varför Finnveden inte kan göra samma sak själva. Belåna sig hårdare, göra lite strukturaffärer och sen sälja ut de olika delarna och avveckla bolaget. För det är ju precis det som Nordic Capital kommer att göra och jag förstår inte varför börsbolagen själva inte tänker de tankarna, säger en uppgiven finansman.

Frågan är då vad som händer de andra två bolagen. Golvet lyssnade noga och talade med nästan alla vänner, och i fallet Haldex verkar det troligaste vara någonting helt annat.

– En avknoppning av fyrhjulsdriften är ett högst sannolikt scenario, säger en mycket bra källa.

Elektronikgruppen vill troligen utnyttja den kommande konjunkturuppgången innan någonting händer, då talas det mer om VBG.

– Det där kan bli en riktigt fin julklapp, skrattar en av de solbrända.

Lux på listan
En annan stor händelse i veckan var Affärsvärldens Electrolux-artikel. Många hörde av sig och kom med ny information. En högt uppsatt näringslivsperson sade följande på telefon:

– Jag vet att Electrolux och SKF står på (jättefondförvaltaren) KKR:s lista över de fem hetaste bolagen i Europa att lägga bud på. Och det är väl inte så konstigt, när ingen av dem vet hur man sköter en balansräkning.

En annan mycket bra källa såg spöken mitt på ljusa dan:

– Anledningen till att Investor inte sålt Lux beror på att vitvarujätten göder SEB och det är väl viktigare än alla de mindre aktieägarna. Tänk på alla flöden av pengar, valutor och utbetalningar etcetera som SEB får från Lux, det handlar säkert om ett par hundra mille om året, något sådant släpper inte Wallenbergarna i första taget.

Artikeln har också fått det att vattnas i munnen på institutionerna, och enligt källorna är det helt klart att Electrolux kommer att ge en superutdelning i vår. Ingen rök utan eld?

Golvet har också varit ute och rest i landet och noterar tre saker:

1) Konjunkturen går på högvarv.
2) Skogsbolagen kommer att lyckas höja papperspriserna, fast inte lika mycket som de tror.
3) Dollarfrossan börjar snart.

Svagt 2005?
Den tredje faktorn är kanske den viktigaste att kommentera. Flera av börsens tyngsta aktörer börjar nämligen att positionera sig inför det kommande året och det låter inte kul:

– Börsen är stark, inget snack om saken. Det kommer att vila i några dagar nu, men fram till jul ska den upp. Däremot är jag riktigt orolig för nästa år. Jag menar, vill jag ha Volvo i portföljen när jag ser att dollarn snart är värd sex spänn? Nej, inte en chans. Och vill jag sitta med en massa skogsaktier när amerikanerna får samma valutafördel som svenskarna hade i början av 1990-talet och tio år framåt? Nej, knappast, säger en tung aktör.

Vad gäller då för 2005? En av Golvets närmare vänner tror på amerikanska aktier, en annan på bank. Visserligen närmar sig de senare bolagen sina toppkurser, fast en stor strukturaffär sägs rycka allt närmare.

– Mitt grundtips för 2005 är säkerhet och läkemedel, kryddat med Tele2. Man ska köpa när det ser som värst ut och därför blir det Astra Zeneca, Pfizer och Tele 2. Och Assa Abloy, Gunnebo och Securitas kommer alla att visa kraftiga vinstökningar, säger en finansman.

Psst! Alla snackar Skandia igen. Håll koll…

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.