Håller emot bättre än väntat
I förra årets Konsultguiden var det affärsintensiteten bland teknikkonsulterna som var det stora samtalsämnet i branschen. En rad uppköp, affärer och fusioner hade genomförts i en bransch som karaktäriserades av god efterfrågan och stigande marginaler.
Nu kan vi konstatera att förutsättningarna har varit fortsatt gynnsamma för branschen och att avmattningen har tagit längre tid än vad som förutsågs för ett år sedan. Omsättningsökningen 2007 var imponerande 17 procent. Enligt branschföreningen Svensk Teknik och Design, STD, som regelmässigt kartlägger utvecklingen, har branschen gått bättre än väntat också under det första halvåret 2008, även om vissa tecken på avmattning kan skönjas. STD:s orderstockindex har sjunkit något, i synnerhet för industrikonsulterna och prognoserna pekar på en fortsatt avmattning under hösten.
–Vi tror att det avmattningen blir starkare nu under hösten. Det finns indikationer på det, säger David Cramér på STD.
Dock skiljer sig utsikterna något mellan olika delbranscher.
Beläggningen har generellt varit hög bland teknikkonsulterna de senaste åren, och det verkar inte ha förändrats. STD skriver i sin senaste rapport att timarvodena har fortsatt att justeras upp även under 2008, vilket talar för att beläggningen är fortsatt hög. Dock har branschen historiskt haft svårt att omvandla stigande omsättning och höjda timpriser till vinster. Det mesta av prishöjningen går vidare till personalen i form av ökade lönekostnader. Så verkar det vara även nu.
Förra året var marginalen i branschen 6 procent och det fanns förhoppningar om att den skulle öka till 7 procent, till följd av de goda tiderna. Dessa verkar dock helt ha kommit på skam och marginalen har i stället krympt till 5 procent, framgår det av tabellen här intill.
Bilden av att personalen är en trång sektor förstärks av att bolagen anger kompetensbrist som ett stort problem och av att åtta av tio bolag i sektorn förväntar sig att nyanställa framöver, TROTS att konjunkturen mattas av. Antalet anställda i branschen har ökat med nästan 10 procent sedan den förra undersökningen gjordes och debiteringen per anställd når för första gången över 1 miljon kronor, om än knappt.
–Om man ser det i ett längre perspektiv så har marginalerna förbättrats under de senaste 5–10 åren. Och om man jämför internationellt så har svenska konsulter bra marginaler. Men det är klart att det finns en kompetensbrist som resulterar i att lönerna drivs uppåt, säger David Cramér.
–Dessutom är åldersstrukturen sådan att det finns många äldre i branschen och de har ju högre löner.
Om man tittar på de olika undersektorerna bland teknikkonsulterna så finner man att arkitektföretagen har märkt en avmattning i efterfrågan under våren och att det väntas fortsätta resten av året. I synnerhet inom bostadssektorn är nedgången märkbar, medan kontors- och anläggningsarbeten håller emot bättre. Bygg- och anläggningsorienterade företag redovisar ungefär samma bild som arkitekterna, enligt STD.
För industrikonsulterna började avmattningen redan i höstas och trenden håller i sig, men läget för sektorn betecknas ändå som relativt gott med bra beläggning och historiskt goda orderstockar.
Av tabellen på nästa uppslag framgår att tio-i-topp-listan bland teknikkonsulterna inte bjuder på några stora överraskningar jämfört med förra året. Sweco är alltjämt störst, följt av ÅF som dock växer snabbare, mycket till följd av förvärv.
Semcon klättrar från femteplatsen och är ny trea efter förra årets förvärv, medan Teleca i motsvarande grad tappar till en femteplats. WSP ligger kvar på sin fjärdeplats.
Om man tittar på de noterade konsulterna så har utvecklingen skilt sig åt mycket under 2008. ÅF och Rejlers har i princip klarat sig bra under börsturbulensen medan Sweco och Semcon är kraftigt ned, runt 40 procent (i oktober).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.