Han blev årets entreprenör i Västsverige

Årets EY Entrepreneur of the Year kickade i gång med ett brett och internationellt etablerat startfält i den första deltävlingen i Göteborg. Palle Stenberg från Nudie Jeans, ett klädmärke med stark hållbarhetsprofil, vann.

När Nudies grundare och vd Palle Stenberg berättade för sin mamma att han skulle gå på entreprenörsgala svarade hon: ”Vad ska du där och göra?”. Som tur var bedömde juryn för EY Entrepreneur of the Year saken annorlunda och utsåg Palle Stenberg till gårdagskvällens vinnare i region Västra. En av anledningarna var att Nudie Jeans lyckats växa på en oerhört konkurrensutsatt marknad, och det med en stark hållbarhetsprofil som man inte ruckat på. I dag är kollektionen 100 procent organisk och företaget omsätter 418 miljoner kronor med 66 anställda.

– Vi har en så grundmurad affärsidé och filosofi, vi gör det jävligt bra och vi gör det bättre hela tiden. Det här priset är inte mitt, utan hela företagets, och det är ett bevis på att Sverige ser oss, säger Palle Stenberg.

Han och Nudie Jeans vann i stark konkurrens med entreprenörer inom allt från reklam och hotell till 3D-teknik och havstransporter. Det speglar den innovationsbredd, tillväxtpotential och globala ambition som finns i västra Sverige, något som så väl arrangörer och prisutdelare som deltagare poängterade under kvällen. Nudie Jeans till exempel finns på 30 marknader, men Palle Stenberg menar att det viktigaste arbetet sker i Göteborg och regionen.

– Vi och andra företag måste se oss som en del av det globala och jobba hårdare för att samverka kring den kreativitet och det affärsmannaskap som finns här. Då är våra internationella möjligheter enorma.

Palle Stenberg var inte ensam pristagare under måndagskvällen – tre kategoripriser delades också ut. Niklas Hedin från Centiro i Borås vann SEB:s specialpris Bästa ekonomiska tillväxt, Alexander Hars på Let’s Deal i Göteborg tilldelades utmärkelsen Årets manliga stjärnskott och Sofia Flodén från assistansbolaget Luna Care i Göteborg blev Årets kvinnliga stjärnskott, med motiveringen att hon ständigt strävar efter att utveckla verksamheten i dialog med kunderna.

– Jag är otroligt stolt över priset och detta är ett fantastiskt sammanhang att vara i. Nätverket kommer att få en skjuts och jag har redan inspirerats till nya bolagsidéer, säger hon.

Regionfinalen i Göteborg var den första av EY Entrepreneur of the Years sex regionfinaler, som i år har rekordmånga nomineringar, 870 stycken. Sverigefinalen äger rum Stockholm den 29 januari 2015. Vinnarna där går vidare till världsfinalen i Monte Carlo, där entreprenörer från fler än 60 länder möts, tävlar och nätverkar. Entrepreneur of the Year arrangeras av EY i samarbete med SEB. Affärsvärlden är mediapartner.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets