Handelsbanken: Ett unikt gruvbolag

Ett svenskt gruvbolag bedöms ha en stark kurspotential medan en sektorkollega spås drabbas av kraftigt fallande vinst.

Handelsbanken ser många likheter mellan gruvbolagen Boliden och Lundin Mining. Sett ur ett värderingsperspektiv och aktiernas kurspotential menar dock banken att det finns en markant skillnad. Banken bedömer att Boliden har bättre förutsättningar och därmed kommer utvecklas starkare än Lundin Mining framöver.

Det framgår av ett så kallat Trading Case skrivet på torsdagen.

SHB beskriver Boliden som ett ”närmast unikt bolag i den internationella gruvindustrin”, då det besitter tillräckligt starka finanser för tillväxtinvesteringar och stora utdelningar under de kommande åren.

”Boliden är ett välinvesterat bolag med volymtillväxt. Trots att metallpriserna är pressade uppvisar Boliden solida resultat till följd av imponerande kostnadskontroll. Samtidigt minskar skuldsättningen”, skriver Handelsbanken i sitt Trading Case.

Man framhäver också att Boliden har en stark valutamedvind, då gruvbolagets kostnader huvudsakligen är i euro och svenska kronor medan intäkterna är i dollar.

Vad gäller Lundin Mining ser inte SHB något som direkt skulle kunna trigga igång kursen, dessutom bedöms bolagets vinstmomentum som svagt.

”Som en följd av lägre volymer och metallpriser räknar vi med att rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) faller med nära 40 procent under det andra halvåret 2015 jämfört med det första och att en fortsatt resultatnedgång under 2016 kommer medföra ett negativt rörelseresultat. Detta trots att vi räknar med något högre metallpriser än nuvarande nivå”, skriver banken.

I scenariot där riskaptiten stiger brett och metallpriserna uppvisar betydande ökningar så skulle Lundin Mining kunna utvecklas bättre än Boliden i och med en större finansiell hävstångseffekt. Ett sådant scenario är dock inte troligt, framgår det av Handelsbankens Trading Case.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco