Handelsbanken ökar vinsten mer än väntat – räntenettot stiger

Handelsbanken redovisar intäkter som var högre än väntat under tredje kvartalet. Rörelseresultatet var också högre än väntat. Resultatförbättringen förklarades främst av ett högre räntenetto men även av ett förbättrat nettoresultat av finansiella transaktioner.
Handelsbanken ökar vinsten mer än väntat – räntenettot stiger - carina-akerstrom-handelsbanken-700_binary_6948422.jpg
Handelsbankens VD Carina Åkerström

”Resultatet för de första nio månaderna, likväl som under det tredje kvartalet, var det högsta hittills i bankens historia. Affärsvolymerna växer och räntenettot stiger, vi stärker vår marknadsposition i sparaffären och kostnaderna är under god kontroll. Kvaliteten i vår utlåningsportfölj är hög och kreditförlusterna är fortsatt på låg nivå”, säger Handelsbankens VD Carina Åkerström i en kommentar.

De totala intäkterna uppgick till 12 897 miljoner kronor (11 087), vilket var bättre än Bloombergs analytikerkonsensus som låg på 11 954 miljoner kronor.

Räntenettot uppgick till 9 578 miljoner kronor (7 586), väntat 8 851 miljoner kronor. Provisionsnettot blev 2 730 miljoner kronor (2 867), väntat var 2 758 miljoner kronor.

Tradingnettot uppgick till 471 miljoner kronor (534), Rörelsekostnaderna uppgick till 5 121 miljoner kronor (4 600), analytikerkonsensus var 5 041 miljoner kronor.

”Kostnaderna är under kontroll och investeringarna i IT-utvecklingen har kontinuerligt ökat i banken, helt enligt plan. Vi investerar för att säkerställa fortsatt förbättrad effektivitet, ökad tillväxt och lönsamhet och sist men inte minst för löpande förbättring av kundmötet. Givet bankens förflyttning, resultatet av densamma samt den potential vi ser, kommer banken bibehålla en hög takt i IT-utvecklingen”, säger VD:n.

Kreditförlusterna bestod av nettoåtervinningar med 69 miljoner kronor (-131), väntat var -269 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev 7 277 miljoner kronor (6 127), väntat var 6 028 miljoner kronor. Nettoresultatet för kvarvarande verksamhet var 5 558 miljoner kronor (4 875).

K/I-talet för kvarvarande verksamhet var 39,7 procent (41,5). Resultatet hänförligt till avvecklad verksamhet efter skatt uppgick till 165 miljoner kronor (73).

Resultatet i avvecklad verksamhet består av de externa intäkterna och kostnaderna i verksamheterna i Danmark och Finland som ska avyttras. I juni slöts avtal om försäljning av
den danska verksamheten, vilket förväntas slutföras under fjärde kvartalet, skriver bolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets