Handelsstopp på Wall Street efter börsras

Raset i den amerikanska börsmarknaden var så kraftigt i börsöppningen på måndagen att ett tekniskt handelsstopp - en "kortslutning" - triggades knappt fem minuter in på handelsdagen.

Börserna i New York inledde den nya handelsveckan med kraftiga ras efter att marknaden överraskats av ett oljepriskrig mellan Saudiarabien och Ryssland och ett tillhörande oljepris i fritt fall.

Som lök på laxen räds investerarna de negativa effekterna som coronavirusspridningen för med sig. Börserna rasade mer än 7 procent efter fem minuters handel, varpå handeln stoppades i 15 minuter.

Handelsstoppen är synnerligen ovanliga, men sker automatiskt om börsmarknaden faller med mer än 7 procent, vilket medför ett stopp på 15 minuter.

Nästa gräns är vid fall på 13 procent, vilket renderar i ett nytt stopp på 15 minuter.

Därefter väntar ett stopp för resten av dagen om marknaden rasar 20 procent.

Vid 15.15-tiden var Dow Jones storbolagsindex 5,3 procent ned till 24.520. Det bredare S&P 500-indexet backade 5,1 procent till 2.821 och Nasdaqs kompositindex backade 4,9 procent till 8.159. Fallen var alltså inledningsvis större än så här.

Sektorvis straffades energi med en nedgång på över 18 procent.

Saudiarabien har ställt ut oljepriser långt under marknadens förväntningar efter att Ryssland på fredagen vägrat gå med på nya utbudssänkningar, vilket fick priserna att kollapsa. Brent och WTI-oljan föll med omkring 20 procent vardera.

Bland enskilda aktier inom energisektorn tog Exxon Mobil stryk och föll nära 10 procent samtidigt som Chevron dök 12 procent i spåren av det kraftigt fallande oljepriset.

Teknikjätten Apple sålde under februari mindre än en halv miljon smartphones i Kina, som ett resultat av coronavirussmittan, att jämföra med 1,27 miljoner året före. I januari var försäljningen strax över 2 miljoner exemplar. Aktien var ned drygt 5 procent.

Konsultföretaget Aon har lagt ett bud på Willis Towers Watson, värt cirka 30 miljarder dollar. Aon föll 9,6 procent, medan Willis Towers Watson föll 6,4 procent till en notering långt under budet på cirka 232 dollar per aktie.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned hela 25 punkter till 0,52 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.