”Har aldrig varit rädd för dålig stämning”
Vill du ha mjölk i kaffet?
Mikael Nachemson står i köket på kontoret på Prästgatan, en smal kullerstensgata som slingrar sig genom Gamla stan. Han ser tveksam ut när han ser att det bara finns dryck från havremjölkstillverkaren Oatly i fintech-bolagets kylskåp.
– Är det okej? frågar han.
För två år sedan startade Mikael Nachemson bolaget Påmind AB – en digital plattform som ser till att konsumenten alltid är aktiv. Genom att be kunderna om fullmakt går bolaget igenom de avtal som finns mellan kunden och elbolag, mobiloperatörer, försäkringsbolag och banker.
En käpphäst för Nachemson är att villkoren för trogna kunder är för dåliga.
– Det borde vara tvärtom. Lojalitet borde premieras, inte konsumenter som bara shoppar runt, säger han.
Som det är nu får trogna kunder betala för nya kunder, som ofta lockas in med bättre erbjudanden.
Vägen mot att bli egen företagare vid 57 års ålder har varit lång och ganska snårig. Delvis speglar karriären den svenska finansbranschen från 1980-talet och framåt. Mikael Nachemson växte upp i Göteborg och de första åren bodde han med föräldrarna och två systrar ”i läkarghettot ovanför Sahlgrenska”. Pappan var ortoped och i slutet av sin karriär professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
– Han gick bort 2006 och det känns fortfarande. Du vet, när man har en person som alltid hejar på dig. Det försvann lite när pappa lämnade oss.
Som förstfödd son uppvuxen under 1960-talet var tanken på att själv bli läkare inte särskilt långt borta. Han gick naturvetenskaplig linje i gymnasiet på Samskolan i Göteborg men betygen räckte inte för läkarlinjen – det blev Handelshögskolan i Stockholm i stället. Han fick kämpa med studierna men låg alltid i fas, för det gjorde honom lugn. Och när tentamensdagen kom var han ofta på plats flera timmar före avsatt tid.
– För att se att skolan inte hade brunnit ner, att salen var där den skulle.
Att vara förberedd är ett sätt att få mer kontroll, resonerar han. Det finns alltid risker och det gäller alltid att reducera dem.
Han var kurskamrat med investeraren Christer Gardell som indirekt har spelat en avgörande roll två gånger under Mikael Nachemsons karriär. Första gången var när Gardell hade tackat nej till ett jobb som biträdande portföljförvaltare på Electrolux finansavdelning och Nachemson fick jobbet. Att få arbeta med bolagets likviditet innebar att en helt ny värld öppnade sig.
– Trading, valutaväxlingar och finansiering. Man kunde se direkt om man hade gjort något bra eller dåligt. Om du har köpt femåriga statsobligationer och räntan går upp, då är det förlust, och du har gjort fel, det går inte att snacka bort. Det passade mig perfekt!
Men finansavdelningen hade inte så hög status internt, det ansågs inte lika fint som att vara säljare och verkade därför inte vara rätt ställe att göra karriär på. Mikael Nachemson gick vidare, och som 26-åring blev han chef över en växande ränteavdelning på Montague Fondkommission.
– Jag har nog aldrig varit en typiskt bra chef men alltid fruktansvärt engagerad i mitt arbete och alltid sett till att skapa värde för mina ägare.
På Montague var det stökigt med hög personalomsättning, och ”med locktoner från Öhman” var det inte särskilt svårt att sluta. Mikael Nachemson blev utbjuden till ägarfamiljen Dinkelspiels herrgård i Trångsund, Huddinge kommun. Han spelade tennis och åt lunch med ordförande Claes Dinkelspiel, och när han började på Öhman Fondkommission, som i slutet på 1980-talet var en mellanstor spelare bland Stockholms fondkommissionärer, fick han ansvar för att bygga upp avdelningen för räntebärande handel.
– Jag tog med mig fem personer från Montague. Sådär gör man egentligen inte, att man hoppar och tar med sig ett helt gäng, säger han.
Fast då kände han inte så. Men tio år senare, när han hade blivit vd för Öhman Fondkommission och själv satt på arbetsgivarsidan, blev Nachemson utsatt för liknande avhopp. Fyra mäklare lämnade då Öhman för Alfred Berg.
– Det kunde jag inte alls förstå. Lärdomen är väl att man kan bli arg men man måste gå vidare.
Efter att ha drivit räntesidan framgångsrikt blev han chef för den interna värdepappershandeln 1992, därefter vd för fondkommission och slutligen vd för moderbolaget Öhman J:or AB.
– Det var en period som präglades av hög lönsamhet och många nya satsningar men internt fanns något av en maktkamp mellan aktier och räntor. För mig var det svårt att få förtroende från aktiemäklarna när jag försökte öka fokus på riskhantering och kvantitativa modeller.
Men Mikael Nachemson var tidig med att se vart framtidens aktiehandel barkade hän.
– Jag var mycket av en intraprenör, läste mycket om vad som hände internationellt. Jag såg nya grejer och ägarfamiljen var stöttande. Onlinehandel med aktier var mitt initiativ och vi startade Nordnet. Där var jag, eller vi, förutseende och Nordnet är väl det bästa som jag och mitt ledningsteam gjort i Öhman.
Grunden för nätmäkleriet lades 1996 och började med utveckling av plattformen.
– Jag såg tidigt hur den tekniken kunde demokratisera aktiehandeln och ge lägre courtage till kunderna.
En bakomliggande tanke hos Nachemson var också att bygga ett strukturkapital där bolaget var mindre beroende av enskilda mäklare.
Mikael Nachemsons temperament var omtalat i finanskretsar och öknamnet ”Nackskottet” har hängt med honom. Han suckar när det kommer på tal.
– Med åldern blir man lugnare, coolare. Under de senaste åren av styrelsearbete har man lärt sig att lägga band på sig. Men att paketera budskap så runt och trevligt som möjligt är inte min starka sida, säger han.
–Å andra sidan finns det folk som gillar tydlighet, som tycker om när någon bryr sig och vågar driva sin egen uppfattning.
Du hamnade själv i Avanzas styrelse år 2002?
– Jo, jag vet! Av olika skäl. Jag hade tolv fantastiska år på Öhman. Tom Dinkelspiel var chef för det största dotterbolaget och son till styrelseordförande Claes Dinkelspiel och jag kände mig klämd mellan dem.
Mikael Nachemson slutade på Öhman i maj 2001 och även om det då kändes bra väntade en förvirrad period. Han minns särskilt en sensommardag i augusti samma år. Han hade seglat en långhelg med vänner i finansbranschen. När de kom tillbaka till Stockholm var det måndag morgon, alla rusade till sina jobb.
– Och jag hade ingenstans att ta vägen. Vad skulle jag göra? Skulle jag gå hem? Jag står där och tänker: Vad ska jag ta mig till? Jag hade hela tiden jobbat mycket inåt, med mitt gäng, sett till att besluten som fattades exekverades, ägnat mindre tid åt externt nätverkande.
Det går några dagar, sedan ringer finansmannen Mats Qviberg och frågar om han vill ta en lunch. De hade träffats men var långt ifrån bekanta.
– Han kände väl att den där Mikael verkade vara lite lost in space, samtidigt som han visste att jag hade skapat stora värden.
Det visade sig att Christer Gardell skulle lämna vd-posten på investmentbolaget Custos – ville Mikael Nachemson möjligtvis ta över? Som huvudaktieägare i Custos var Öresunds målsättning att krympa ner bolaget. Han kände till förutsättningarna för jobbet men fick samtidigt inblick och erfarenhet i ägarstyrning och praktiskt styrelsearbete. En mängd strukturaffärer gjordes under den här perioden, bland annat uppdelningen av Bilia i två bolag, varav en del gick in i Volvo Lastvagnar.
Parallellt med det operativa arbetet hade Nachemson idéer om hur man kunde utveckla Custos igen och höll några dragningar för bland annat Alecta och Tredje AP-fonden. Tanken var att använda Custos som ett instrument för institutionerna att utöva ett aktivt ägande.
– Under den här tiden sprattlade jag en del. Jag fick visst gehör men det gick inte. Jag har alltid brunnit för nya idéer men ibland varit för tidigt ute. I dag är det en vedertagen strategi för att utöva inflytande.
Slutstationen blev så en fusion där Custos och Öresund gick ihop. Mikael Nachemson hamnade på Öresund, och säger att det var för aktiefokuserat för honom.
När Bure Equitys styrelseordförande Patrik Tigerschiöld frågade om Nachemson ville bli vd för investmentbolaget tackade han ja och under sina tre år på vd-posten sålde de av en hel del verksamheter, bland annat Carl Bro som såldes till nederländska Grontmij, som senare köptes av teknikkonsultbolaget Sweco. Under Nachemsons tid på vd-posten fokuserade Bure Equity alltmer på friskoleverksamhet. I samband med ett bud på skolkoncernen Academedia slutade Nachemson dock som vd. Efter att han lämnade Bure sommaren 2008 har han inte varit fast anställd.
– Jag var 49 år och det är väl egentligen för tidigt, om jag ska vara ärlig.
Mikael Nachemson inleder en styrelsekarriär. Han blev ordförande i konsultbolaget Connecta och satt bland annat i kaffebolaget Arvid Nordqvist och i investmentbolaget Öresunds styrelse. Öresund var då huvudägare i HQ AB och när bolaget senare fick problem efter Finansinspektionens bedömning om att HQ Banks tradingportfölj var övervärderad, hoppade Mikael Nachemson in i banken som styrelseordförande i juni 2010.
– Vi hade bara ett mål, att rädda situationen. Jag och Stefan Dahlbo hade mycket kontakt med myndighetspersoner och media. Det var mycket jobb, det var spännande, vi drog alla åt samma håll: det här ska fixas.
I efterhand har det diskuterats huruvida de två skulle ha varit hårdare i sin kommunikation med Finansinspektionen under sommaren.
– Det finns de som tycker att vi skulle ha gått mer i polemik mot Finansinspektionen. Men styrelsens fokus var: Vilka åtgärder måste vi göra för att FI ska betrakta oss som hela och rena i morgon? Familjen Qviberg och Öresund ställde upp med kapital och vi hade en väl tilltagen kapitaltäckning när tillståndet drogs i augusti.
På frågan om de avvecklade positionen för snabbt svarar han:
– Man kan alltid säga i efterhand: Det vore smartare att … men det brann! Vi var tvungna att göra något. Styrelsen i HQ Bank hade en bindande instruktion från moderbolaget att tradingportföljen skulle avvecklas.
De arbetade frenetiskt, men när sommaren var till ända drog Finansinspektionen ändå banktillståndet, vilket inte var någonting som Mikael Nachemson hade räknat med. Plötsligt fanns det ingenting mer han kunde göra, styrelsen i banken avsattes och gamla HQ Bank slogs ihop med Carnegie. Allt gick väldigt snabbt och Nachemson jobbade sedan vidare med sina styrelseuppdrag, bland annat som vice ordförande i Öresund.
Mikael Nachemson beskriver sig själv som orädd, han gillar inte ”när spelet är uppgjort på förhand, när man säger en sak men gör något annat”. När Öresund skulle delas stod han upp på bolagsstämman och höll ett brandtal på 22 minuter, sa att han tyckte det var helt fel.
– Sedan visade det sig att det kanske var bra ändå. Men i sådana situationer är jag orädd och jag är orädd när jag går in i East Capital Explorer och ser att aktieägarna betalar hutlösa pengar till ett managementbolag som skapar negativa värden, vilket gör att aktieägarna förlorar pengar. Jag kan inte acceptera det, jag blir förbannad. I dag är avtalet upphävt och bolaget har fått en nytändning. Jag har aldrig haft problem med dålig stämning om saker och ting renas.
Även om Nachemson får flera styrelseuppdrag, han blir även vice ordförande i Tradedoubler, så var ambitionen att komma in i större bolag.
– Men upptäcker att det är för få som ringer! Jag har för mycket energi för att sitta och vänta på samtal som inte kommer. Samtidigt som jag alltid har brunnit för att effektivisera marknaden.
Tillbaka till ritbordet. Vad engagerar honom? Jo, han har länge irriterat sig på att nya kunder erhåller bättre priser än trogna och lojala kunder och grundar därför Påmind AB våren 2016.
– Jag vill jobba för att kunden alltid ska vara aktiv och kunna utvärdera sina avtal.
Vad säger han då om andra jämförelsetjänster som Lendo, Elskling och Kundkraft?
– De säger att tjänsterna är gratis men i själva verket är det fullt av kickbacks från leverantörer, det är en riktigt smutsig bransch. Du har ingen aning om hur mycket olika leverantörer betalar för att få dig som kund. Jag har inget problem med att någon tjänar pengar, men det måste vara rent spel.
Michael Nachemson
Född: 1959 i Uppsala.
Uppvuxen: I Göteborg.
Familj: Hustru och tre barn.
Fritid: Tennis, viltvård och bokklubb.
Senast lästa bok: Kazuo Ishiguros, Återstoden av dagen.
Nuvarande styrelseuppdrag: Påmind AB och DDM, listat på First North.
Motto: Check, dubble check, check again.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.