Här är 20 aktier som kan vända

Omedelbar lönsamhet har blivit börsens allenarådande ledstjärna. Förlustbolag dumpas och aktierna rasar. För den riskbenägne betyder det köptillfälle. Affärsvärlden testar 20 lovande turn around-kandidater.

I vissa investerarkretsar finns en stark ovilja att placera i krisbolag. Warren Buffett, investerarikonen, tillhör de största skeptikerna.

– Charlie (Munger, Buffets 78-årige affärspartner) och jag har inte lärt oss att lösa svåra affärsproblem. Vad vi lärt oss är att undvika dem, säger han.

En annan invändning är att även om förutsättningarna finns för en U-sväng tillbaka till vinst är det svårt att pricka in rätt tidpunkt. Ett annat Buffett-uttalande är ”turn-arounds seldom turns” (fritt översatt, en surdeg jäser sällan). Det har aktieägarna i Brio, Profilgruppen, Strålfors, SAS, Sintercast år efter år fått känna av.

Den här visdomen har klarat Warren Buffett och hans bolag Berkshire Hathaway helskinnade ur de senaste årens ras på börsen. Men frågan är om det inte har blivit lite väl populärt att placera i bolag med bevisad lönsamhet. När placerarna sökt säkerhet har kurserna för förlustbolagen fallit kraftigt.

Oavsett pris är det nästan alltid riskabelt att placera i bolag som man tror står inför en återhämtning. Det låga priset i förhållande till omsättning, eget kapital och tillväxtutsikter motiveras ofta av risken för att få skjuta till nytt kapital, utspädning av ägandet vid riktade emissioner eller konkurs.

För dem som inte skräms iväg finns det flera sätt att minska risken för att trampa på en mina. En tes är att placerarna inte har upptäckt och omvärderat bolag som är på rätt väg i de fall de är långt ifrån acceptabel lönsamhet. Affärsvärlden har vaskat fram bolagen som förbättrade resultatet i sitt senaste rapporterade kvartal jämfört med kvartalet dessförinnan. Ett annat kriterium är att de fortfarande gör förlust eller har en vinstmarginal före skatt under 2 procent. För att räknas som en återhämtning måste företaget så klart också ha visat vinst under något av de senaste fem åren.

De flesta av de här aktierna är lågt värderade. Men vänder inte företaget verksamheten spelar det ingen roll. Så för att minska risken att återhämtningen inte fullbordas har bolagen tvingats passera ett konsumenttest i fyra delar. Ju fler hinder som passeras desto större är chansen att företaget ska komma på fötter igen. De fyra delmomenten är:

1.Tillfällig svacka. Beror förlusterna på svag konjunktur, ogynnsam valuta eller otur finns stora chanser att det någon gång kommer att vända upp igen. Är däremot krisen strukturell och beror på ett kraftigt överutbud i branschen, nya lagar eller utgående patent är det värre. Parametern är den klart viktigaste och avgör till stor del synen på bolaget.

2.Nästan lönsam. Att vända en liten förlust kräver mindre skicklighet och tur än en stor. Företag som förlorar mindre än 5 öre per omsättningskrona får poäng.

3.Låg finansiell risk. Är företaget statt vid kassa minskar sannolikheten att företaget hamnar i en finansiell rävsax och att ägarna riskerar utspädning. Gränsen för poäng är en soliditet på över 50 procent.

4.Stark huvudägare. Finns det en stabil huvudägare på plats som kan garantera eventuella emissioner och inte låter företaget förtvina så ökar chansen för överlevnad. Det ger poäng.

Kursen är underordnad men går inte att bortse ifrån. En klar skiljelinje i värderingen går mellan bolagen som uppfattas ha tillfälliga problem och de med strukturella svårigheter och som är nära surdegsstatus.

Besvären för IT-konsulterna, tryckerierna och sågverken ser svårlösta ut och bolagen får inte många poäng. Det avspeglar sig i värderingarna på ett par tiotals ören per omsättningskrona. Däremot ser flera av programvarubolagen oförtjänt lågt värderade ut. Telelogic, Protect Data och Frango har höga poäng och låg värdering. Vänder konjunkturen upp igen ser även Poolia billigt ut.

Och det gör den väl. Men när? Den eviga frågan för investeraren i turn around-bolag.Vi kan göra u-svängar

4-poängare:
Poolia (börsvärde mkr, 428) P/S-tal 0,52. Kassan ett plus. Bemanning är starkt cykliskt.

3-poängare:
Boss Media (233) P/S 2,04. Saknar delmoment fyra. Högt värderad aktie i spännande spelbransch.

Nordnet (293) P/S 1,67. Saknar delmoment två. Lyfter med börsen. B-valet i mäklarsvängen.

Telelogic (1095)P/S 0,98 Saknar delmoment fyra. Sänkta kostnader. Programverktyg växer.

Opcon (163) P/S 0,55 Saknar delmoment fyra. Leverantör med hipp-faktor till fordonsindustrin.

Protect Data (100) P/S 0,49 Saknar delmoment fyra. Krypteringsbolag. Kraftigt sänkta kostnader.

Frango (111) P/S 0,44 Saknar delmoment tre. Programföretag som vänt förlust till liten vinst.

Intellecta (100) P/S 0,29 Saknar delmoment ett. Tufft i mogen tryckeribransch. Ny vd.

CF Berg (50)P/S 0,18 Saknar delmoment ett. Fel struktur på sågverksindustrin pressar.

Know It (50)P/S 0,15 Saknar delmoment ett. Vändningen dröjer. Ett Stillströmbolag.

Sv. Orient Li. (23) P/S 0,05 Saknar delmoment ett. Gjort många fattiga. På gränsen till surdeg.

2-poängare:
Senea (170) P/S 2,54 Saknar delmoment två och tre. Dyrt energimätföretag. Rune Andersson äger.

Neonet (299)P/S 1,85 Saknar delmoment två och fyra. Framtidens rena aktiemäklarföretag. Högt pris.

Finnveden (597)P/S 0,50 Saknar delmoment två och tre. Strukturkostnader tagna och bolag ska säljas.

Consilium (115)P/S 0,18 Saknar delmoment ett och tre. Renodlat. Resultatökning väntas i kvartal fyra.

Dimension (62)P/S 0,05 Saknar delmoment ett och två. Ett Bure- och IT-företag. Radat upp storförluster.

1-poängare:
Rnb (109) P/S 0,16 Saknar delmoment ett, tre och fyra. Mode. Köpet av Champagne höjer resultatet.

Elanders (285)P/S 0,14 Saknar delmoment ett, två och tre. Ny vd. Ut med kataloger. Så är Bennets recept.

MTV (21)P/S 0,11 Saknar delmoment två, tre och fyra- Superlitet produktionsbolag.

0-poängare:
Modul1 (28) P/S 0,09 Nyemission på gång. Det mesta talar emot.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.