Här är aktierna med högst direktavkastning

Direktavkastningen utgör ofta en dryg tredjedel av totalavkastningen för en aktie över en längre tidshorisont. Här är listan med de 15 aktier som ger högst direktavkastning.

I tider av låg ekonomisk tillväxt och med historiskt nedpressade räntor har utdelningsaktier seglat upp som högintressanta. En hygglig direktavkastning ger stabilitet åt portföljen och fungerar ofta som lite av en fallskärm när börsen svajar. Sett över en längre tidsperiod är utdelningen en viktig delkomponent för totalavkastningen.

Utdelningsaktier har därför varit i ropet den senaste tiden och det är hög tid att positionera sig inför vårens utdelningssäsong. I tabellen (se bilden i spalten till höger) har vi listat de femton bolag på Stockholmsbörsen som ger högst direktavkastning enligt analytikernas prognoser i databasen Factset.

Högst direktavkastning ger läkemedelsbolaget Medivir som redan har beslutat om ett inlösensprogram motsvarande 20 kronor per aktie, motsvarande direktavkastningen 20 procent. Även om den största delen är att anse som engångskaraktär så pekar ändå prognosen för direktavkastningen för 2015 på 7 procent.

Laserritarbolaget Mycronic hamnar på andra plats med direktavkastningen 7,3 procent. Aktien har varit en av årets vinnare med en uppgång på 73 procent. Bolaget tar även steget upp på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista från och med den 2 januari 2015.

Telia Sonera är en stabil kassako som i nuläget ger 3 kronor eller 6 procent. Likaså får bankerna i nuläget anses vara av stabil karaktär. Såväl Nordea som Swedbank ger en direktavkastning kring goda 6 procent.

Även flera it-konsultbolag hamnar högt på listan. Knowit och Hiq landar på 7 procent och Acando kring 6 procent. Den senare aktien lyftes fram i AFV nr 49 2014 som ett klipp även på fundamentala grunder.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här