Här vill svenskarna helst ha fritidshus

Allt färre svenskar tror på stigande fritidshuspriser, visar en undersökning från SBAB. Samtidigt har Stockholm fallit ur topp-fem-listan över de platser där svenskarna helt vill ha fritidshus.
På Gotland vill svenskarna helst ha fritidshus
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Gotland ligger kvar längst upp på topp-fem-listan över var svenskarna helst vill ha fritidshus och semestra. Det visar SBAB:s årliga undersökning. På en andraplats kommer Österlen och fjällen ligger på en tredjeplats.

För första gången sedan 2018 finns dock inte Stockholms skärgård med på topp-fem-listan.

”Det kan finnas flera orsaker till att fritidshuset i Stockholms skärgård ramlat ur listan. Prisläget kan vara en faktor. Stockholms skärgård har de dyraste snittpriserna i hela Sverige. Österlen har klättrat från femte till andra plats. Om jag får spekulera lite kanske tv-program, som Mandelmanns och Karl-Fredrik på Eklaholm kan ha bidragit till det ökade intresset för Österlen”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

I dag kostar ett fritidshus i genomsnitt 2 974 000 kronor. De dyraste fritidshusen finns i Stockholms län där genomsnittspriset är 3 733 000 kronor. I Gotlands län kostar fritidshusen i genomsnitt 3 427 000 och i Hallands län 3 125 000 kronor. De billigaste fritidshusen finns i Kronobergs län. Där får man lägga i snitt 1 266 000 kronor på ett fritidshus. Därefter följer Norrbottens län, där snittpriset ligger på 1 298 000 kronor och Örebro län, där snittpriset ligger på 1 469 000 kronor.

Fritidshuspriserna har stigit med 15,1% under det senaste året, skriver SBAB, men nu tror allt färre på fortsatt stigande priser. Nu tror 50% av de tillfrågade på stigande fritidshuspriser i år, jämfört med 68% föregående år. 32% tror att köpviljan avtar på grund av stigande elkostnader och ökade drivmedelskostnader.

Här skulle svensken helst vilja ha fritidshus/semestra under året

2022 2021 2020 2019 2018
Gotland Gotland Gotland Gotland Gotland
Österlen Stockholms skärgård Stockholms skärgård Stockholms skärgård Bohuslän
Fjällen Öland Öland Öland Stockholms skärgård
Bohuslän Bohuslän Österlen Österlen Öland
Öland Österlen Fjällen Bohuslän Österlen

Källa: SBAB:s fritidshusundersökning 2022

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.