Heimstaden miljardköper tjeckisk bostadsportfölj

Fastighetsbolaget Heimstaden, vars preferensaktie handlas på First North, förvärvar en tjeckisk bostadsportfölj genom förvärvet av Residomo-koncernen, bestående av 4.515 fastigheter med 42.584 bostäder och 1.675 kommersiella enheter.

Den avtalade köpeskillingen på fastighetsnivå uppgår till cirka 1,3 miljarder euro.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Portföljen är huvudsakligen belägen i Moravia-Schlesien-regionen, som efter huvudstaden Prag är den tätaste befolkade regionen i Tjeckien, och omfattar totalt 2,6 miljoner kvadratmeter uthyrningsbar yta.

“Förvärvet följer Heimstaden Bostads nyligen tillkännagivna utvidgning av sina kärnmarknader till att även omfatta huvuddelen av Europa, där utvalda marknader i Central- och Östeuropa är ett tydligt mål för oss med deras gynnsamma bostadsmarknad och starka makroekonomiska trend”, skriver Heimstaden.

Förvärvet kommer att finansieras genom en blandning av skuld och eget kapital.

“Belåningsgrad kommer att hållas på en nivå som stödjer vårt nuvarande kreditbetyg samt vårt arbete mot ett högre betyg”, uppger Heimstaden.

Transaktionen är föremål för sedvanlig granskning av konkurrensmyndigheten och förväntas enligt bolaget avslutas under första kvartalet 2020.

Förvärvet inkluderar en fullskalig operativ plattform, inklusive fastighetsförvaltning och Asset Management på nära 500 anställda totalt.

“Stora renoverings- och uppgraderingsprogram har genomförts under de senaste tio åren och Heimstaden Bostad kommer att fortsätta att utveckla och uppgradera portföljen och dess förvaltning i enlighet med sitt Friendly Homes-koncept”, heter det.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här