Hemlig fastighetsmiljardär

Ranny Davidoff arbetade först som aktiemäklare hos United Brokers och senare hos Nordiska. Sina första miljoner tjänade han in när han för mer än 20 år sedan sålde telebolaget PTP, People to People Telecom till Telenordia för 50 miljoner kronor. Affären gjordes tillsammans med två kompanjoner, bland dem Magnus Rosengren, son till tidigare näringsministern Björn Rosengren.

Davidoff flyttade till Monaco och kom att investera i fastighetsprojekt runt om i världen, bland annat i Paris, New York, Ryssland och Qatar. Första gången han syntes i affärspressen var när han 2005 sålde fem fastigheter på en av Paris shoppinggator, exklusiva Avenue Montaigne. Prislappen var 1,7 miljarder kronor och försäljningen till den italienske affärsmannen Carlo de Benedetti var spektakulär – inte minst som han hade köpt de fem fastigheterna mindre än två år tidigare, för ”bara” 1,3 miljarder kronor.

Några år senare kom nästa storaaffär. Lyxbostadsprojektet ”The Pearl” i Qatar fick 2007 stor uppmärksamhet i arabvärlden, som ett av de mest exklusiva bostadsprojekten som då pågick i området. Året innan hade Davidoff köpt rätten till två skyskrapor på vardera 70 000 kvadratmeter. Bolaget investerade 1,3 miljarder kronor och fick redan året därpå bud kring 1,9 miljarder kronor.

Kontakten med Stendörrens grundarfamilj har han sedan uppväxten. Han och grundarens son Mikael Andersson, som verkar som affärsutvecklare och strateg i familjens ägarbolag Kvalitena, känner varandra sedan länge. Parterna gjorde affärer tillsammans redan för 17–18 år sedan.

– Det var samma typ av fastigheter då också. Sedan började vi med att köpa miljonprogramsfastigheter igen på marknaden för fyra år sedan. Jag har varit rätt så negativ till marknaden under ett antal år och det bidrog till att jag tyckte att den här möjligheten att köpa bostäder i Sverige kändes som en mycket intressant defensiv investering. Låg, låg risk, hög avkastning som samtidigt skulle dra fördel av det låga ränteläget som jag prognostiserade skulle bestå under ett antal år framöver, säger Davidoff.

Delägarskapet ligger i bolaget Frasdale International SA som finns i Nederländerna. Han har det med en amerikansk partner, Victor Markowicz, som äger en mindre del av Frasdale. Utöver det har svensken fastighetsinvesteringar också i New York, Ryssland och Frankrike. Tidigare har han varit ägare i ett medicinteknikföretag.

Hur lång tidshorisont har du i dina investeringar?

– Helt beroende på projekt. Jag gör det jobb som behövs för att skapa värden. I fallet med D. Carnegie kan jag se mig själv som delägare på lång sikt. Bolaget har ett omfattande arbete framför sig som kommer att ta lång tid men som också kommer att ge en stabil och hög avkastning.

– Jag är inte specialiserad på en viss typ av fastigheter. I Paris fanns det möjlighet att utveckla de här fastigheterna och på så sätt skapa värde. Sedan kan det ju tyckas vara en stor kontrast till de här fastigheterna som D. Carnegie äger idag. Men det är samma sak. Det finns en stor potential i de här miljon-programsfastigheterna, säger Ranny Davidoff.

Vilken potential ser du i D. Carnegies fastigheter?

– Generellt sett är hela miljonprogrammet ett stort fastighetsutvecklingsprojekt. De är alla i stort i behov av renovering och uppgraderingar, men D. Carnegie har fokuserat på Storstockholmsområdet där det inte finns någon som helst hyresrisk, säger han och resonerar i termer av att det stora underskottet av bostäder i Stockholmsområdet inte går att bygga bort inom överskådlig tid.

 

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.