Hemnet-trafiken avslöjar: Köparnas intresse rasar

Har hemnetknarkarna nyktrat till? Hemnets egen statistik pekar på ett svalt intresse just nu. Klicken på Stockholmslägenheter under aprils första tre veckor är hela 33% lägre än motsvarande period i fjol.
Hemnet
Rekordfå lägenhetsjägare. Foto: TT

Under torsdagsmorgonen kom Riksbanken med beskedet att de höjer reporäntan med 25 punkter och att fler höjningar lär följa. Beskedet väntas kyla ner tempot på bostadsmarknaden.

Trendbrottet är dock redan här. April brukar vara en stark månad på bostadsmarknaden. Nu vittnar mäklare i stället om lägre tryck, och det är inte bara på bostadsvisningarna det är färre besökare. På Hemnet är det fallande intresset mer än anekdotiskt.

Sämsta april sen 2017

Under de första tre veckorna av april var antalet klick på lägenhetsannonser hela 33% lägre än motsvarande period i fjol för lägenheter i Stockholms kommun.

Man måste gå tillbaka till 2017, då våren präglades av lågt lägenhetsutbud, för att hitta en aprilmånad då antalet lägenhetsletare i huvudstaden var färre.

Inte utbudet

När årets första kvartalsrapport presenterades den 28 april kände sig också VD:n Cecilia Beck-Friis nödgad av kommentera trafiktappet. Intäkterna som är kopplade till antal besökare på sajten minskade med 2,6% under kvartalet.

”Detta beror till största del på en minskning av trafiken vid en jämförelse med ett mycket starkt 2021”, skriver hon.

Till skillnad från 2017 är utbudet nu på fortsatt höga nivåer. Antalet lägenhetsannonser i Stockholm var något högre i april under rekordåret 2021, men årets aprilutbud ligger i linje med 2020. Med andra ord verkar det vara intresset från köparna som har sviktat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.