Insiderkollen: Bottenfiske i Intrum – det säljs aktier i Thule och Hemnet

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i Intrum, CellaVision, Hemnet, Thule, Essity och Scandic Hotels.
Insiderkollen: Bottenfiske i Intrum – det säljs aktier i Thule och Hemnet - insiderk
Intressanta insynstransaktioner har hänt i bland andra Intrum, Thule och Hemnet.

Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara ett till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.

Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.

Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.

Intrum

Flera insynspersoner har valt att trycka på köpknappen i det kurshavererade inkassobolaget som fallit över 75% på ett år. Aktien handlades som lägst på 13,7 kr förra veckan men handlas i skrivande stund till drygt 24 kr.

Ordföranden Magnus Lindquist köpte sina allra första aktier i bolaget den 21 mars, trots att han suttit på posten i två år. För 2,2 Mkr köpte han 125 000 aktier till kursen 17,8 kr. Dagarna därpå plockade han upp ytterligare 831 410 aktier, till kurs 23,7 kr. En affär värd närmare 20 Mkr. Numera äger han 956 410 aktier i bolaget, motsvarande 0,8% av kapitalet och rösterna.

VD Andrés Rubio, investeringschef Javier Aranguren och operativa chef Annette Kumlien har köpt aktier för mellan 0,3-0,7 Mkr till kurser mellan 15-16 kr.

CellaVision

Christer Fåhraeus som är ledamot och grundare av blodanalysbolaget CellaVision har nyligen sålt aktier. Totalt sålde Fåhraeus 200 000 aktier för 225 kronor vilket inbringade 45 Mkr. Efter försäljningen äger Fåhraeus 7,25% av aktierna i medicinteknikbolaget där han är fjärde största ägare. CellaVision värderas till 26x rörelsevinsten (EV/Ebit) på analytikerprognoserna för 2024E.

Awardit

I måndags (25/3) presenterade riskkapitalbolaget Polaris tillsammans med ledningen i Awardit (grundare Niklas Lundqvist och ordförande Samir Taha) ett bud på 132 kronor per aktie. Det motsvarade en premie på 45%. I veckan har Peter Borsos som är ledamot i Awardit och ordförande i budkommitteen sålt aktier för 0,2 Mkr till 132,2 kronor per aktie. Kanske tyder det på att det inte kommer komma något konkurrerande bud eller någon budhöjning.

Hemnet

Tracey Fellows som är ledamot i Hemnet har sålt aktier för 6,3 Mkr (kurs 349 kr). Efter försäljningen äger Fellows aktier för 4,0 Mkr. Under det senaste året har insynspersoner sålt aktier för 428 Mkr i Hemnet medan köpen uppgår till knappt 0,4 Mkr jämförelsevis. Aktien värderas till P/E 58x samt 48x rörelsevinsten på 2024E.

Flera ledningspersoner har sålt aktier i Hemnet samtidigt som de själva varit med och beslutat om att Hemnet ska göra återköp.

Essity

Hygienkoncernens VD Magnus Groth har köpt 6 000 aktier till kursen 236 kr, en affär värd 1,4 Mkr. Numera äger Groth 100 000 aktier i Essity. Även bolagets ordförande, Jan Gurander, har utökat sitt ägande genom köp av 8 200 aktier till kursen 246 kr. Affärens värde uppgår således till 2 Mkr och Gurander har därefter 11 400 aktier i Essity. Noterbart är att Jan Gurander nyligen tagit över klubban i Essity, efter att dåvarande Pär Boman (som blir ordförande i Volvo) avböjt omval.

I höstas noterade Afv i en analys (länkad intill) att insynspersoner lastat på med aktier, vilket är ett bra tecken. Samtidigt har de nettoköpt aktier i flera år utan att det på något sätt varit en ledande indikator för aktiekursen, konstaterade vi då.

Thule

Fredrik Erlandsson som är kommunikations- och IR-chef på Thule har nyligen sålt aktier för 4,8 Mkr. Försäljningen gjordes till kurser på 300-306 kronor per aktie. Efter transaktionen äger Erlandsson aktier för drygt 29 Mkr. Fredrik Erlandsson kommer lämna Thule under året för att under sommaren tillträda rollen som IR-ansvarig på Nibe.

SKF

Ordförande Hans Stråberg har sålt närmare 155 000 aktier i bolaget i en affär värd drygt 37 Mkr. Aktierna utgör merparten av dem han de senaste veckorna fått köpa till fyndpris genom ett köpoptionsupplägg han ingick för fem år sedan med kultillverkarens största ägare FAM, rapporterar Dagens industri. Till finanstidningen uppger han också att han nu äger dubbelt så många aktier som före optionsaffärerna.

Svedbergs

Stena som är huvudägare i badrumsinredningsbolaget Svedbergs har nyligen ökat sitt innehav med aktier för 7,5 Mkr. Totalt äger Stena nu 41,7% av aktierna. Våren 2022 lade Stena ett budpliktsbud värt 50 kronor per aktie och fick då in cirka 10% av aktierna.

Ranplan Group

Huvudägare tillika VD Per Lindberg presenterade ett budpliktsbud på mjukvarubolaget Ranplan Group uppgående till 1,20 kronor per aktie i mitten av januari. Det motsvarade en negativ premie på 5,5%. Budet rekommenderades inte av styrelsen. I mitten av mars avslutades budet och Lindberg hade då fått in cirka 3% av aktierna och äger nu drygt 81%. Det är en bit under gränsen 90% som krävs för tvångsinlösen av minoritetsägarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Carnegie Fonder