Heta heliga veckor

Påsken är en av börsens verkliga högtidsstunder.

Dags för en vårförälskelse eller en vårdepression? Påsken är känslohet på börsen. Möjligheterna till mental och fysisk nytändning saknas aldrig så här i lövsprickningens tid. En flirt eller ett vänligt ord i rätt riktning gör att möjligheterna för att ingå nya spännande parkonstellationer aldrig är så lättill­gängliga eller lätt förgängliga som just nu när dagarna stadigt rusar mot sommar.

Ett aktuellt exempel på vad som kan kallas ett aktivt relationsbyggande går att hämta från den flygvärdinneförbindliga konstellation av tyska intressenter som lagt ett bud på de utestående Scaniaaktierna. Den bakomliggande aggressiviteten i budet går däremot inte att missta sig på när de som säger nej redan nu tvingas bereda sig på den störtskur av kritik som är att vänta när aktiekursen rasar i backen om budet inte når den nödvändiga nivån med minst 90 procents acceptansgrad.

Ett annat frieri, också det med inslag av aggressivitet, pågår just nu i en budstrid kring informationsföretaget Cision. Två intressenter slåss om det lilla bolaget som i många år varit utskällt, mobbat och föremål för ingens kärlek på börsen.

Ytterligare en affär, den tredje i samma kategori, genomdrivs nu i april när två rysksvenska oljebolag, Petrogrand och Shelton Petroleum i dagarna spelat ut sina senaste jokrar. I den affären tycks två bolag vara överens om inriktningen – bolagen bör fusioneras – men av skäl som inte har delgetts omvärlden har själva striden blivit viktigare än vägen framåt. Bolagen har därför lagt fientliga bud på varandra och vill själva ha den dominerande rollen. Varför de båda ledningarna i bolagen i första hand är ute efter att placera sig själva vid ratten i vad som alltmer framstår som ett konstruerat skenäktenskap går inte att utläsa.

Men påsken är fel tid att ägna sig åt animositet.

Inte för inte inleds högtiden med stilla veckan. Er­faren­heten visar att det är en bra tid att som aktie­ägare göra ingenting.

En genomgång över kursutvecklingen under de senaste 34 åren, från åren efter 1980, visar att påsken är en av börsens verkliga högtidsstunder. Och ju senare på våren som påsken infaller desto bättre.

Affärsvärlden har jämfört börskursutvecklingen under de två påskveckorna från fredagen före långfredagen till fredagen efter långfredagen, under de aktuella åren och finner att påsken så gott som alltid är en period av harmoni och god avkastning på börsen. Under 26 av åren har kursen stigit eller varit oförändrad. Den genomsnittliga kursutvecklingen under tvåveckorsperioden är 1,9 procent. Påskperioder som inleds i mars och slutar i april kan emellertid sluta lite hur som helst, den genomsnittliga uppgången för dessa 16 tillfällen är knappt 1 procents uppgång.

Bäst är påskutvecklingen i stället när högtiden kommer sent och bara inträffar i april, som i år. Sådana aprilpåskar har inträffat under 16 tillfällen under de senaste 34 åren och bara vid två dessa, 12 procent av tillfällena, har kurserna på Stockholmsbörsen fallit tillbaka under två­veckors­påskperioden. Den genomsnittliga kursutvecklingen under sena påskar, som i år alltså, är nästan tre procent.

Upprepar sig historien är alltså stilla veckan en perfekt tid för att bara sitta stilla i båten.

Påskrusning

Ju senare desto bättre. Bästa påsken under 2000-talet inföll sent. År 2000, när påskafton inföll 22 april, steg kurserna 12 procent. I år infaller påskafton 19 april.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.