Höga boprisförväntningar bland unga beror på avsaknad av erfarenhet

Unga tror i högre utsträckning än äldre att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga i framtiden. Det visar en studie från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Avsaknad av erfarenhet från prisfall på bostäder är en av förklaringarna till skillnaderna mellan åldersgrupperna.
Bostadspriser
Foto: Fredrik Sandberg/TT

“Yngre personer har upplevt en nästan oavbruten stark uppgång av bostadspriser under hela sitt vuxna liv. Äldre däremot kommer även ihåg större nedgångar, som de bostadsprisfall som skedde i samband med den stora svenska bankkrisen i början på 1990-talet”, säger Erik Hjalmarsson, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

I en färsk studie undersöks skillnaderna i förväntningar på framtida bostadspriser mellan olika grupper. Ålder, utbildningsnivå och kön exempel på hur indelningen av grupperna har gjorts. Bakom studien står nationalekonomerna Erik Hjalmarsson, Göteborgs universitet, och Pär Österholm, Örebro universitet. Det visade sig att den yngsta gruppen räknar med bostadsprisökningar på 1 procentenhet högre än vad de äldre grupperna.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG