FI: Nya låntagare tar allt större bolån

De senaste årens trend där nya låntagare tar allt större lån fortsatte under förra året, skriver FI i årets bolånerapport.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Trenden där nya låntagare tar allt större bolån i förhållande till sin inkomst och bostadens värde håller i sig. Detta enligt årets bolånerapport som i dag presenteras av Finansinspektionen (FI). Både den genomsnittliga belåningsgraden och den genomsnittliga skuldkvoten ökade.

”Coronapandemin har lett till en kraftig ekonomisk nedgång, men nu ser vi att bilden av den ekonomiska återhämtningen har ljusnat. Osäkerheten var stor under 2020. Trots detta har både bostadspriser och hushållens skulder fortsatt att öka allt snabbare”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen, i ett pressmeddelande.

Även om nya låntagare överlag har marginaler för att klara sina lånebetalningar vid en sämre ekonomisk situation är många känsliga för ränteuppgångar.

Dessutom har så kallade tilläggslån ökat under 2020. Detta kan bero på att fler valt att renovera sin bostad under pandemin.

FI meddelar också att det tillfälliga undantaget från amorteringskrav som FI införde i april förra året upphör den 31 augusti.