Hongkong-oro sänker Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen hade strax efter lunchtid på måndagen vänt ned i linje med omvärlden när fokus har riktats mot protester och våldsamheter i Hongkong, något som kan komplicera läget i handelsförhandlingarna mellan Kina och USA.

Klockan 13.30 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,7 procent till 1.761. Aktier för 7,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Även i Europa letade sig börserna nedåt, särskilt i London där gruvbolag och banker gick svagt.

Bland de mest handlade storbolagen gick gruvbolaget Boliden svagt med en nedgång på 1,9 procent likt de europeiska sektorkollegorna.

H&M skilde av en halvårsutdelning på 4:85 kronor, men backade 8:24 kronor, vilket motsvarade en nedgång på 1,8 procent justerat för utdelningen.

Starkast bland storföretagen gick Volvo som lyfte 1,0 procent, följt av Electrolux som steg 0,8 procent.

Swedol rusade 38 procent till 46:25 kronor efter att Momentum lagt ett bud på 46:50 kronor per aktie alternativt ett aktievederlag.

Momentum lägger bud på Swedol Momentum lägger bud på Swedol och erbjuder aktieägarna i Swedol att välja mellan ett kontantvederlag och ett aktievederlag. Swedols styrelse rekommenderar enhälligt aktieägare att acceptera budet. 

Bilservicebolaget Mekonomen avancerade 8 procent sedan både SEB och Handelsbanken uppgraderat sina rekommendationer för aktien.

Dagens nya köprådEtt bilservicebolag, ett molntjänstbolag, ett flygbolag, samt ett hjälmbolag höjs till köp på måndagen.  

Oljebolaget Maha Energy sjönk 17 procent efter att ha sänkt sin nettoproduktionsprognos för 2019 med närmare 20 procent.

Oasmia Pharmaceutical föll 16 procent efter att forskningsbolaget meddelat villkoren i sin tidigare aviserade företrädesemission på cirka 400 miljoner kronor.

SAS avancerade 2,7 procent. DNB Markets har höjt sin rekommendation för flygbolaget till köp och lyft riktkursen med 25 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi var upp 3,8 procent. Enligt Dagens Industri rör det sig om negativa rapporter kring det konkurrerande schweiziska läkemedelsbolaget Roches läkemedel Hemlibra vid behandling av blödarsjuka (hemofili).

Hjälmbolaget Mips steg 2,4 procent med stöd av höjd rekommendation till köp från investmentbanken ABG Sundal Collier.

Ivisys avancerade 14 procent på First North efter en order från Ica på två Pallet Inspectors.

Dagens Industri satte köp för Pricer i måndagens utgåva av tidningen. Aktien klättrade 8 procent.

DI: Här finns köpläge för den riskvillige Välskött bolag med låg skuldsättning och en värdering i linje med stockholmsbörsens genomsnitt. Men möjligheten att marknaden för elektroniska prislappar tar fart på allvar ger köpläge för den riskvillige. Det skriver Dagens industris Mikael Vilenius och rekommenderar köp i måndagens upplaga. 

Starvault handelsstoppades efter en 70-procentig kursrustning på Spotlight. Tidigare under dagen skrev Nyhetsbyrån Direkt, med hänvisning till Playstation Blogs lista över kommande spellanseringar, att Star Vaults VR-spel Kitten’d ser ut att lanseras till Playstation VR nu på torsdag.

Star Vault handelsstoppas efter kursrusningHandeln med aktien i gamingbolaget Star Vault, som noteras på Spotlight, stoppades på måndagen.  

Börsveckan gav i sitt senaste nummer köprekommendation för Enlabs, Inwido och Astra Zeneca. För Sportamore slopade tidningen sitt säljråd. Enlabs, Inwido och Sportamore steg närmare 1 procent vardera.

Börsveckan: Tre köpvärda aktierEtt spelbolag, en fönstertillverkare, samt ett läkemedelsbolag får köprekommendationer denna vecka av Börsveckan.  

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här