Hongkong-protester försenar Alibabas rekordnotering

Massprotesterna i Hongkong och den börsoro som drabbat Hang Seng-börsen har satt en käpp i hjulet för e-handelskonglomeratet Alibaba, som planerat att sekundärnotera aktier på Hang Seng, skriver Reuters med hänvisning till källor.
Hongkong-protester försenar Alibabas rekordnotering - jack-ma-700_binary_6955152.jpg
Jack ma är tillbaka.

Alibabas sekundärnotering i Hongkong kommer tidigast att ske i oktober, enligt Reuters källor. Tidigare planering indikerade augusti som den mest troliga månaden för noteringen, som väntas bli den största på runt 15 år.

E-handelsbolaget planerar sätta ut aktier till ett värde av omkring 150 miljarder kronor på marknaden. Planeringen inför den väntande noteringen beskrivs som en värdemätare för hur Pekings affärsliv ser på de pågående oroligheterna i regionen, skriver Reuters.

“Det vore synnerligen oklokt att notera i nuläget eller ens i närtid. Det skulle troligen irritera Peking att erbjuda en så pass stor affär givet vad som pågår i staden”, sade källan.

Affären beskrivs inte bara som viktig för Alibaba, som ämnar utöka sin krigskassa för investeringar i vad som väntas bli den största sekundärlistningen på sju år enligt tidigare rapportering från Bloomberg. Även Hongkong-börsen behöver de intäkter som väntar för noteringen, skriver Reuters. Så sent som i juli beslutade sig bryggerigiganten AB Inbev att ställa in planer på att notera bolagets asiatiska del i just Hongkong och börsplatsen har hamnat efter New York-konkurrenter i kampen om att vara en ledande global listningsplats.

Börsoperatören har för att vända utvecklingen ändrat sitt regelverk för att locka in kinesiska techbolag att notera närmare hemmamarknaden i Kina efter att många valt, bland annat just Alibaba, valt att gå till de amerikanska börsmarknaderna. Alibaba skulle bli ett första bevis på att vinden är på väg att vända för Hongkong, skriver Reuters.

Protesterna har vilat som en våt filt över investerarsentiment de senaste veckorna och huvudindex på Hongkongbörsen föll i förra veckan till lägsta nivån på sju månader. Oroligheterna bröt ut efter att Hongkongs ledande politiker övervägt ett förslag där den autonoma demokratiska regionens medborgare riskerade utlämnas till auktoritärt kommunistledda Kina. 700 demonstranter har gripits efter de våldsamma sammandrabbningarna med kravallutrustad polis, som nu varat i 11 veckor.

Alibaba avser att genom sekundärnoteringen utöka sin “krigskassa” för teknologiinvesteringar i vad som väntas bli den största sekundärlistningen på sju år, enligt Bloomberg. E-handelsjättens aktie har sedan börslistningen i New York för fem år sedan, som inbringade 25 miljarder dollar, stigit med drygt 60 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.