Hotade nätrådgivare
Det är ett välkänt faktum att företag som säljer online-tjänster har all anledning att vara vaksamma om de inte vill bli nästa offer för den dödliga farsot som drar fram bland e-handelsbolagen. Det gäller inte minst de mäklar- och rådgivarföretag som tillhandahåller finanstjänster på nätet.
Utlandssatsningar på is
Den breda allmänheten använder inte alls finansiella mäklartjänster på nätet i den omfattning som krävs för företagen ifråga ska uppnå långsiktig och hållbar tillväxt. Och många av de aviserade utlandssatsningarna har fått läggas på is.
Detta innebär ett obehagligt uppvaknande, eftersom branschen väntat sig att datorerna i var mans hem skulle användas även för privatekonomiska efterforskningar, och därmed gynna rådgivnings- och mäklarsajter. De senaste åren har det ju blivit möjligt att – genom att använda mäklare – teckna bolån, köpa fonder och försäkringar samt byta telefon eller elleverantör.
Pressa priser
Nättjänster bidrar till att pressa priser och driva på utvecklingen hos de bolag som dominerar respektive marknad, men paradoxalt nog är det i de flesta fall traditionella leverantörer som tjänar mest pengar, den dag de väl anammat den nya tekniken.
Kanske är du en av dem som faktiskt knappat in dig på en sajt, öppnat konto, eller beställt offerter, men sedan inte gjort slag i saken. Kanske beror det på att det inte känns riktigt säkert att nyteckna ett bolån över nätet, eller på att du inte ens hört talas om den för dina behov billigaste teleoperatören, eller på att papperen helt enkelt blivit liggande?Du är inte ensam. Det har många bolag som försöker tjäna pengar på nätaffärer fått erfara.
ersonlig rådgivning
»Vi märkte ganska snart att kunderna måste få personlig rådgivning inom lån och försäkring för att komma till skott«, säger Sophia Wikander, VD för Sparapengar.se, en oberoende privatekonomisk rådgivare som kostnadsfritt hjälper konsumenter att teckna avtal med rätt leverantör, bland annat inom el och telefoni och bolån. Sedan starten i maj 1999 har 155.000 kunder fått sådan hjälp. I samband med premiepensionsvalet i höstas tillkom tjänsten pensionsförsäkringar och bolaget är nu registrerat som försäkringsmäklare. Sparapengar.se startade därför telefonrådgivning från ett kontaktcenter i Haparanda, varmed antalet avslut blev betydligt högre och därmed också ersättningen från leverantörerna.
Åt samma håll har utvecklingen gått för de mäklare på nätet som säljer direkt. Personlig rådgivning har visat sig vara mycket viktigt, trots att finansiella tjänster på många sätt är mer lämpade att sälja över nätet än julgranar och sportkläder.
ternetmotvilja
»Ju mer råd du ger kunden, desto mer klarar han eller hon också att göra själv på sikt«, säger Stellan Forsberg, VD på Fondmarknaden, som menar att detta bidrar till att resurserna används mer effektivt allt eftersom fler trogna kunder kommer in.Många bra och seriösa sajter faller dock offer för den allmänna motvilja som sprider sig till följd av att förtroendet för internetbolagen har fått sig en törn under de senaste månaderna.
Därför ska antagligen de fristående aktie- och fondsajterna tacka sin lyckliga stjärna för att bankerna i den gamla ekonomin har lärt upp sina kunder att göra sina bankaffärer på internet. Det har blivit naturligt för fler, vilket också speglar sig i att inte bara de mest teknikintresserade männen väljer att använda nätet. Idag är en av tre fondsparare på nätet kvinnor, enligt Fondmarknaden, som tillsammans med Fondex och Etrade försöker hävda sig mot bankernas egna nätrörelser.
Sällanköpsvara
De kunder som köper försäkringar är inte lika teknikmogna, mycket beroende på att försäkring är en sällanköpsvara.»Tillväxten blev inte alls så snabb som vi hade väntat oss«, konstaterar Per Eliasson, VD för försäkringsrådgivaren Jahaya.com, som inte sticker under stol med att man har tvingats byta strategi. Under ett års tid har Jahaya.com gett råd till kunder, utan att komma upp i en tillräckligt stor volym Konkurrenten Insplanet dras med liknande problem trots en satsning på sakförsäkringar och telefonförsäljning.
»Vi har ett annat fokus nu. Vi kan inte bränna mer pengar på marknadsföring för att öka kundbasen. Det är inte en framkomlig väg«, säger Per Eliasson. Han uppger att man i stället tänker dra nytta av det avancerade affärssystem för att hantera jämförelser av försäkringar, som utvecklats för dyra pengar.
d kunskap
»Nu förhandlar vi med banker och försäkringsbolag till vilka vi kan sälja eller licensiera vårt system. Mäkleriet får ta den tid det tar«, säger Per Eliasson, som menar att bolagets mest värdefulla tillgång är den samlade kunskapen om försäkringar och IT.Signaturer
Däremot är Eliasson övertygad om att internet kommer att få genomslag den gång försäkringsbolagen fått sina kunder att börja teckna försäkringar över nätet, och då de elektroniska signaturerna dessutom har blivit standard. Men det kommer att ta tid.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.