Hotellkedja på slaktbänken

Brittiska Hilton Groups bud på Scandic är inte någon industriellt logisk affär. Bakom hörnet väntar en huggsexa om den svenska kedjans hotell utanför storstäderna.

Hiltons bud är generöst både med tanke på hur andra hotellbolag värderas och att hotellkonjunkturen kan antas ha passerat sin topp. Budet kommer också lägligt för Scandics ledning som fått allt svårare att förklara hur en framtida tillväxt i bolaget ska gå till.

Lång väntan

Spekulationer om ett bud från någon av de utländska hotelljättarna har pågått länge men vart efter tiden gått tycktes Scandic ha blivit uträknat som uppköpskandidat. Att en affär till slut blev av är en konsekvens av den globalt pågående konsolideringen på hotellmarknaden, där stora internationella kedjor försöker bygga ut sina positioner.

Scandics förvärv av konkurrenten Provobis i fjol lär även det ha ökat spekulanternas intresse. Genom köpet tillfördes hotell i storstäderna, den kategori som Hilton Group bör vara mest intresserad av. Att så är fallet bekräftas av att britterna planerar att endast döpa om mellan 20 och 30 av Scandics nordiska hotell till Hilton. Det återstående hundratalet nordiska hotell, med placering utanför storstäderna, ska även i fortsättningen drivas under det svenska varumärket.

Hilton Group äger varumärket Hilton utanför USA och är noterat på Londonbörsen. Börsvärdet uppgår till cirka 50 miljarder kronor och totalt driver gruppen 230 hotell med 65.000 hotellrum i 62 länder. Enligt 1999 års rankning intog företaget en tolfteplats i världen, långt före Scandic som hamnade på en tjugonde plats.

Att Hilton Group med sin globala strategi överhuvudtaget skulle vilja befatta sig med Scandic-hotell i exempelvis Säffle eller Örnsköldsvik är tveksamt. Därmed också sagt att affären inte alls behöver vara så industriellt logisk som Hilton och Scandics ledning försöker ge sken av. För även om kedjorna kompletterar varandra geografiskt kan Skandinavien knappast vara något prioriterat marknadsområde för britterna.

Den nordiska marknaden är räknat i antal potentiella kunder, men även med sitt dominerande inslag av inhemska hotellgäster, tämligen ointressant för en hotelljätte som i första hand vill erbjuda internationella kunder global täckning. Det ska med andra ord mycket till för att Hilton Group ska kunna motivera den aktuella köpeskillingen för sina aktieägare. Att bolaget hoppas kunna uppnå samordningsvinster från förvärvet på 247 miljoner kronor från år 2003 anser Affärsvärlden vara alltför optimistiskt.

Huggsexan väntar

Det är frestande att tro att Hilton Group utnyttjar “slaktvärdet” i Scandic-hotellen som ligger utanför storstäderna.

En tänkbar spekulant är franska Accor, som nyligen dragit igång en satsning på lågprishotell i Sverige. Just lågpriskonceptet bygger på etableringar utanför centralorterna med mera överkomliga fastighetspriser. En annan tänkbar intressent är norska Choice Hotels med en uttalad ambition att bli etta i Norden. Den svenska doldisen Elite Hotels med klassiska stadshotell som specialitet kan också komma att finnas med på ett hörn. Förutsättningarna för en huggsexa om de kvarvarande Scandic-hotellen tycks därmed goda, vilket i sin tur lovar ett rejält klirr i kassan för britterna.

Skärpt konkurrens

I ett sådant scenario ser även kunderna, med affärsresenärerna i spetsen, ut att bli vinnare.

I takt med att Scandic byggt ut sina positioner på framför allt den svenska marknaden har konkurrensen försvagats. Detta i kombination med den rådande bristen på hotellrum på tillväxtorterna har gjort det allt svårare för företagen att driva igenom rabatterade avtal för sina anställda. En utförsäljning av Scandic till flera kedjor skulle på ett effektivt sätt förhindra att den svenska hotellmarknaden går samma öde till mötes som svenskt inrikesflyg där det kroniskt råder säljarens, SAS, marknad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.