Huawei levererar tekniken till Tres 5g-nät i Stockholm

Trots debatten om säkerhetsrisker används kinesisk teknik i Sveriges första publika 5g-nät. ”Det finns ingen ökad risk i det här 5g-nätet”, säger Tres teknikdirektör Per Stigenberg.
Huawei levererar tekniken till Tres 5g-nät i Stockholm - per-stigenberg-tre_binary_6982104.jpg

Igår lanserade operatören Tre det första 5g-nätet för konsumenter i Sverige. Nu kan Ny Teknik bekräfta att både radioutrustningen i basstationerna och de routrar som skickas ut till konsumenter kommer från det kinesiska telekombolaget Huawei.

Med anledning av Kinas nya underrättelselag, som många experter menar kan tvinga kinesiska bolag att hjälpa statlig underrättelsetjänst, har flera länder valt att stoppa Huawei från att leverera teknik till mobilnätet. Men Tre menar att de kunder som kommer att koppla upp sig mot det nyinrättade 5g-nätet i Enskede i södra Stockholm inte behöver känna sig oroliga.

– Det finns ingen ökad risk i det här 5g-nätet jämfört med något annat nät i Sverige. Vi ställer höga säkerhetskrav på vårt nät och på alla leverantörer och följer alla regler och riktlinjer som finns, säger Tres teknikdirektör Per Stigenberg till Ny Teknik.

Hur kommer det sig att ni valde Huawei som leverantör för det här nätet?

– Huawei var de som snabbast kunde leverera enligt de krav vi ställde, och i just det här området nära vårt kontor använder vi Huaweis utrustning i 4g-nätet. Då blir det tekniskt enklast rent praktiskt att också bygga 5g-nätet med Huawei.

Kan byta leverantör i framtida 5g-utbyggnad

Tre betonar att Huawei i dagsläget bara har valts som leverantör till utbyggnaden av nätet i södra Stockholm. Inför den större 5g-utbyggnaden, som är planerad till nästa år, kommer bolaget att göra en ny upphandling.

– Bara för att vi valde Huawei här är det inte självklart att vi bygger 5g med dem i den stora utrullningen. Vi kommer att gå ut med en ny stor upphandling där vi tittar på olika leverantörer och där kommer vi att ta hänsyn till alla regler och riktlinjer som svenska myndigheter sätter upp, säger Per Stigenberg.

Vid årsskiftet träder ändringar i Lagen om elektronisk kommunikation (LEK) i kraft. Lagändringarna tillkom efter en hätsk internationell debatt om det är säkert att låta kinesiska bolag som Huawei leverera teknik till så kritisk infrastruktur som mobilnätet.

Den nya lagen innebär bland annat att PTS ska hålla samråd med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten innan de kan ge nya tillstånd.

Just nu pågår en dialog mellan de berörda myndigheterna om hur lagen ska tolkas och hur samråden ska gå till. Dessa ska under nästa år mynna ut i nya riktlinjer för operatörerna i samband med att frekvenser i 3,5 GHz-bandet ska auktioneras ut. Det är först då den svenska 5g-utbyggnaden kan ta fart på allvar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco