Humana-boende uppmärksammas i media för övergrepp och missförhållanden

En tidigare anställd vid ett av vård- och omsorgsbolaget Humanas äldreboenden misstänks för 19 grova våldtäkter mot fyra äldre personer. I en IVO-anmälan framkommer ytterligare missförhållanden på det aktuella boendet, rapporterar Aftonbladet.
Rasmus Nerman, VD och koncernchef för Humana.
Rasmus Nerman, VD och koncernchef för Humana. Foto: Humana

En tidigare anställd vid ett av vårdkoncernen Humanas äldreboenden i Västsverige sitter häktad sedan den 6 oktober. Mannen, som är i 30-årsåldern, misstänks för barnpornografibrott och 19 fall av grova våldtäkter.

Våldtäkterna ska ha begåtts mellan 2015 och 2017, då mannen arbetade på boendet, som är ett boende för dementa. I samband med att mannen häktades var Aftonbladet i kontakt med boendets chef. Då förklarade hon att bolaget inte hade något vetskap om brotten.

Det andra ärendet, från 2021, rör en anmälan som en person som tidigare jobbat på Riddarstensgården gjort till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för  en rad missförhållanden på boendet.

Humanas verksamhetschef menar att en grundlig utredning genomförts efter IVO-anmälan och utredningen visade att allt är som det ska. Humana har inte polisanmält det eventuella övergrepp som beskrivs i IVO-anmälan.

Humanas aktie backar med 4,4% på onsdag eftermiddag.