Hur länge räcker krutet?
Aktiemarknaden svämmar över av pengar. Många har gjort stora vinster på hus- och aktieaffärer, och plöjer nu ned sitt kapital i högriskbolagen. Drömmen om det stora klippet – att bli riktigt, riktigt rik – dör aldrig. Svenskarnas förmögenhet ökade förra året med 30 procent, ell er 91 miljarder kronor. Aktieförmögenheten uppgick till 535 miljarder kronor, en nivå som inte uppnåtts sedan rekordnoteringen år 2000.
Det märks tydligt på börsen. Aktiviteten stiger till nya höjder och antalet avslut på både Stockholmsbörsen och mindre listor har ökat flerfalt. Nya kunder väller in i en strid ström hos nätmäklarna Avanza och Nordnet.
Före detta daytraders har åter öppnat plånböckerna, aktie-chattarna (debattforum på nätet) har vaknat till liv och analytiker som följer företagen noterade på småbolagslistorna ropar ut nya köprekommendationer. Analytiker, sparare, mäklare och tipsare föder varandra och ser sin chans att tjäna pengar.
-Handeln på småbolagslistorna går upp på ett sätt som gör att man bara skakar på huvudet, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza.
Det senaste året har den privata aktiehandeln på Stockholmsbörsen ökat med 50 procent, medan handeln på smålistorna ökat tre fyra gångar. Hela 19 procent av den privata handelns avslut görs på smålistorna.
-Det är samma gamla cowboys som agerade för sex år sedan. De lever i sin egen subkultur, chattar med varandra, ger varandra råd och får med varandra på olika investeringar.
Så blir det när börsen går upp, menar Claes Hemberg. Då får sparare lite för gott självförtroende och glömmer bort risken.
De stora kursökningarna i uppdrivna sektorer som olja och Ryssland lockar mycket privatkapital. Många av aktierna kan ses som rena lotter, men de stora kursfluktuationerna ger möjlighet till snabba vinster. Och det lockar.
-Det behövs bara att grannen satsar i något som man ställt sig skeptisk till från början. När det sedan visar sig vara en succé, då blir man avundsjuk och börjar så småningom köpa själv, säger Ola Gilstring, förvaltare på fondbolaget Gustavia.
-Så småningom blir det som ett självspelande piano. Folk tjänar mer, mår bättre. Till slut hinner de inte ens läsa prospektet innan de investerar.
Många handlare ser möjligheter att göra sina livs klipp och privata investerare som Affärsvärlden varit i kontakt med berättar att de misslyckades med att kamma hem storkovan för sex år sedan. Nu vill de inte missa chansen en gång till. Det bekräftas av fondförvaltaren Ulf Petersson, ansvarig förvaltare på Bergsgård Petersson Fonder.
-Man ska inte sticka under stol med att den allmänna känslan hos många mindre investerare är att man nu kan få ut ett bra pris. Med rätt mäklare går det mesta att sälja, säger han.
Att flera privata riskkapitalister tänker just så syns tydligt i statistiken. Bara sex år efter börsens genomklappning och småspararnas storförluster accellerar utbudet av småbolagsaktier i allt snabbare takt.
-Med undantag av perioden 1999 har jag aldrig upplevt en sådan optimism som råder på de små listorna som nu, säger Ulf Petersson.
Förra året noterades 57 bolag på de olika listorna. O-listan och Nya Marknaden stod för 15 av introduktionerna medan Aktietorget och NGM listade anmärkningsvärda 22 respektive 20 nya bolag. Dessutom står mängder av bolag i kö. Anstormningen innebär att risken ökar för en överhettning liknande den runt år 2000, framför allt på smålistorna som är mindre genomlysta och där handeln är tunn i många bolag.
-Kvalitén på bolagen är klart högre än tidigare, men den är på väg att bli sämre. Jag har en känsla av att det blivit lättare att sälja ut väldigt osäkra bolag på börsen, säger Ola Gilstring.
Bland dem som noterats nyligen finns både guldkorn och grus, menar han. Men tillägger att en längre uppgång så småningom ofta leder till inflöde av bolag med sämre kvalitet.
Det syns tydligt om man tittar på statistik från förra börshaussen. Av de 63 bolag som var noterade på SBI (nuvarande NGM) år 2000 finns bara 16 kvar i dag. De flesta har lämnat offentligheten helt.
Det skrämmer dock inte de riktiga spekulanterna. Noteringar av högriskbolag, framför allt på de mindre listorna, får i stället de riskvilliga köparna att vakna till liv. På de mindre listorna är kursrörelserna större än på de stora, och det skapar möjlighet att tjäna snabba pengar. En investerare menar till och med att spararna söker ännu fler högriskbolag. Enligt honom finns i dag för få rena “förhoppningsbolag”.
Att småspararna gillar läget syns på de mindre börsernas aktivitet. Antalet avslut på tillväxtbörsen NGM har gått från 9500 i januari förra året till över 54400 i januari i år. Det är bara tio procent lägre än de uppskattningsvis 60000 avsluten som gjordes i januari 2000. På Aktietorget och Nya Marknaden ökade handeln lika starkt. Värdet på bolagen på Aktietorgets lista har gått från drygt en och en halv miljard den första januari förra året till dagens nivå på över fem och en halv miljard. NGM:s index steg med 115 procent under förra året.
Med börsuppgången har diskussionssidorna, eller “aktiechattarna”, fått sig ett rejält uppsving. Och i takt med att chattarnas favoritbolag växer i anseende och värderingarna skjuter i höjden ökar chattens betydelse i börsvärlden.
-Januari och februari är riktigt bra månader, både vad gäller inlägg och besök. Vi har 30- till 40-procentiga ökningar varje månad jämfört med året innan, säger CeGe von Reis, chefredaktör på debattsajten VCW.
Oljesektorn är ett av de områden som debatteras flitigt och även om flera professionella aktörer varnat för oljebubbla tror de flesta skribenterna på VCW på fortsatt uppgång. Det framgår om man följer inläggen.
“Det hela är en definitionsfråga. Bubbla för mig blir oljeaktierna kanske när p/e-talen börjar närma sig andra bubblor, det vill säga p/e-tal över typ 50. Dit är det långt, mycket långt.” skriver signaturen cashoutgetlucky och Aquino håller med:
“Det är en vanlig strategi bland konjunkturbedömare att alltid vara pessimist. Förr eller senare får man ju rätt. Jag har lärt mig att det visserligen kan ge prestige när det går åt skogen men att det är en dålig strategi för att tjäna pengar.”
Positiva röster alltså, men det finns även de som har en mer negativ inställning.
“Förbenade fågelvirus i farten, det tar ju död på allting. Sälj olja och rubb och stubb, och gå på krogen i stället” skriver signaturen Guldnougat.
Diskussionerna ser ut som de gjorde för sex år sedan. Ofta handlar det om att chattarna utbyter mer eller mindre sanningsenlig information och heta sektorer och bolag penetreras i detalj av både kunniga och okunniga tyckare.
-Det är hela tiden en strid mellan de som vill haussa och de som vill baissa. Någon skriver något som någon annan anklagar för att bara syfta till att snacka upp kursen, säger CeGe von Reis.
Gemensamt för de flesta chattare/skribenter är att de hoppas på klipp och det visar sig också på deras syn på den framtida börsutvecklingen. En undersökning som VCW gjort visar att 47 procent av sajtens skribenter tror på en börsuppgång under de kommande tre månaderna, nio procent av dem tror till och med på rusning. 21 procent tror att börsen ligger still, medan 33 tror på nedgång. Bara tio procent av dem tror på en rejäl krasch.
-Våra skribenter är överlag positiva. Men det är fortfarande inte tillnärmelsevis lika hysteriskt som de månaderna när
it-bubblan just var på väg att spricka, säger CeGe von Reis.
Även proffsen tror att den stora kraschen uteblir, i alla fall på kort sikt.
-Utvecklingen ser bra ut även i fortsättningen. Men rent logiskt blir marknaden mer känslig när börsen stiger, så en fågelinfluensa eller liknande kan utlösa panik. Men marknaden är inte överhypad nu. Med vissa undantag. Vi kanske får någon hastig korrigering neråt, men det är ingen riktig börskrasch på gång, säger CeGe von Reis.
Ola Gilstring tror att intresset för småbolag kommer att vara stort även framöver.
-Jag tycker börsen känns lågt värderad, även om det kan ändras fort. Jag tror också att småbolagstrenden håller i sig. Flera små riskprojekt kommer att söka sig till börsen. Men hur länge den håller i sig kan jag inte säga, säger han.
Och det kan naturligtvis ingen. Men när den gör det kan det snabbt bli riktigt kyligt på marknaden för de minsta bolagen. För om chansen att göra storvinster är störst på smålistorna gäller detsamma för risken att förlora.
-Om vi får en sättning av Stockholmsbörsen på 15 till 20 procent, kommer värdet på de mindre listorna säkert att halveras, säger Claes Hemberg.
Återigen kommer folk att skrika ut sin ilska. Så småningom kommer det en period när folk slutar att göra sin hemläxa. De investerar kanske i bolag som behöver nya pengar om ett år och då kanske börsen inte är lika het och pengarna kan inte hämtas in. Det kommer precis som år 2000 att sluta med en vändning och då kommer många sparare att bli arga, menar Ola Gilstring.
Skillnaden jämfört med då är enligt CeGe von Reis att folk har blivit mer kritiska. Det märks på VCW.
-Då räckte det med att någon kom med en köprekommendation för att folk skulle börja köpa en viss aktie. Folk var fascinerade av att informationen fanns på nätet. Tidigare hade ens bankman varit den enda man talat aktier med. Plötsligt stod hela världen till ens förfogande, säger han.
Haussen är bredare i dag och tillväxtsektorerna andra. It och telekom är visserligen heta än, men det riktigt stora intresset finns inom andra områden. Ännu drar olje- och metallsektorn till sig spekulativa sparare. På O-listan attraherar Lundin Oil, Scanmining och Boliden många privatinvesterare. I de två sistnämnda har börsvärdet nästan fördubblats de senaste tre månaderna.
Bland utvecklingsbolagen på de mindre listorna har oljebolaget PA Resources varit en riktig kursraket, innan aktiepriset i början på februari började falla tillbaka något. Skycom, noterat på Aktietorget, tillhör den senaste tidens riktiga vinnare med en fördubbling av aktiepriset sedan december förra året. Ett visst tapp har dock synts den senaste månaden.
Även it-bolaget Followit, 70 procent upp på tre månader och läkemedelsbolaget Conpharm, ungefär en fördubbling, har stigit kraftigt. Itab, på Nya Marknaden, är också en populär aktie. Liksom spelbolag som Unibet. Tidigare lockade Kina till sig investerare. I dag är Rysslandsaktier, som West Siberian Resources, hetare.
Samtliga aktörer som Affärsvärlden varit i kontakt med menar dock att hysterin inte liknar den vi såg under it-haussen. Vi lever i ett sundare klimat i dag och kursökningarna är inte jämförbara.
-Om vi har en tiogradig skala vad gäller riskbenägenhet så ligger vi kanske på fem i dag. Folk är försiktigare och det är lättare att diskutera risk med kunderna, säger Per Lindström, mäklare på United Brokers. Som mäklare måste man ha mer kött på benen, menar han. Ingen accepterar längre en köprekommendation utan att ställa frågor.
Nätmäklarnas kraftiga uppgång de senaste månaderna skulle kunna vara ytterligare ett tecken på att toppen är nära, men enligt Claes Hemberg beror dagens lyft på något annat nu än det som byggde framgångarna för sex år sedan.
-År 2000 gjordes säkert 30 till 40 procent av våra avslut i högriskbolag. I dag är det färre än tio. Av de 20 procent av våra kunder som byter aktier mer regelbundet är det kanske en av tjugo som investerar på smålistorna, säger han.
Antalet avslut per kund har i snitt halverats. Men PPM-valet och internetmognaden har gjort att antalet aktiva sparare ökat kraftigt. Förra året gjorde 1000000 privatpersoner aktieaffärer, jämfört med 200000 år 2000.
-Om det var börshets då, så är det vi ser i dag snarare sparare som tar hand om sina aktier och fonder. Den stora förändringen är inte att börsen har kommit tillbaka, utan att vi fått fler aktiva sparare och att de använder nätet, säger Claes Hemberg.
Hur rimliga är värderingarna? Det varierar givetvis starkt beroende på bolag. Men en sak är säker, man bör se upp när vissa aktier börjar dra i väg starkt. Det gör de ofta i slutfasen av en uppgångsperiod.
Lotta Dinkelspiel
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.