I KRIGETS SPÅR: JC slopar kamouflage

Den politiska korrektheten frodas i spåren av världskatastroferna. Inställda reklamkampanjer och tillbakadragna produkter har varit vardagsmat för många bolag efter händelserna i New York - senast ut är JC som drar in vårens kamouflage-modet. Gårdagens utspel från energibolaget Graninge, om resor med, är dock det enda som bedöms ha varit i närheten av "moralpanik".

Den senaste tidens terrordåd och katastrofer har lett till att många företag fått gripa in i sin kommunikation och marknadsföring. Senast ut är klädkedjan JC som meddelar att man slopar det ”kamouflagemode” som var inplanerat till våren.

”Det var ett väldigt naturligt och självklart beslut”, säger Claes Hagdahl, VD för JC. ”Ett av våra teman i vårmodet gick under arbetsnamnet ’army of love’ och att tona ner ’army’-delen känns väldigt självklart. Den var heller aldrig planerad att bli särskilt stor och hade inte börjat tillverkas ännu så det här kommer varken att påverka försäljning eller produktion.”

Enligt bolagets marknadsdirektör Mats Nihlén var militärmodet högaktuellt strax innan terrorattackerna i New York inträffade. ”Grunden till det var revolten mot globaliseringstrenden. Attac-rörelsen, kravallerna vid EU-toppmöten i Genua och Göteborg och liknande händelser gjorde att det återigen blev lite coolt att vara rebell. Ett internationellt modemagasin, Elle eller Vogue, hade till och med ett modereportage på temat ’terrorist-chic’ i den upplaga som låg ute vid tidpunkten för attentaten.”

JC är dock inte de enda som fått ändra sin planering efter den senaste tidens världshändelser. Dagarna efter terrordåden drog flera företag, bland annat SAS, Saab och Canon in planerade reklamkampanjer och de som inte gjorde det – bland annat Posten som Ekonomi24 tidigare skrivit om – fick skarp kritik. Huruvida dessa beslut berott på ett äkta engagemang eller på att företagen inte vågar riskera att hamna i blåsväder i medierna och skällas för oetiska, är dock svårt att säga med bestämdhet.

Enligt Hans De Geer, professor i företagsetik på Handelshögskolan, spelar det heller ingen större roll. ”Om man börjar med att avstå från vissa saker på grund av att man är rädd om sitt rykte och varumärke kan det ändå resultera i att det föds ett mer ’äkta’ intresse för etik inom bolaget”, säger han. ”Utan att ha vetenskapliga rön på fötterna tycker jag att svenska företagen verkar ha hanterat etiken efter terrordåden bra. När sådana här saker händer kan det lätt uppstå en slags ’moralpanik’, det har vi hittills inte sett något av här. I USA däremot kändes det som att det låg nära till hands, inte minst i medierna dygnen efter katastrofen.”

På JC tar man dock avstånd från såväl moralpanik och politisk korrekthet. ”Vår reaktion måste väl klassas som välmotiverad, men självklart måste det finnas rim och reson i sådana här resonemang. Som bolag måste man få fortsätta vara kommersiell trots världshändelserna. Att Graninge gick ut och sa åt sina anställda att inte flyga SAS gränsade ju till löjligt – men det har de ju å andra sidan redan fått gå ut och be om ursäkt för”, säger Claes Hagdahl.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight