Ikaonbanken tjänar mest på samarbete
Folksams banksatsning “bidde en tumme” och en billig sådan. När man idag presenterade sitt nya samarbete med Kamprad-ägda Ikanobanken satte man slutgiltigt punkt för talet om en gemensam ”folkrörelsebank” bestående av KF, LO och Folksam. Och att Folksam skulle gå med i KF:s Coop-satsning, var det aldrig tal om.
”Nej, nej, Coop var för dyrt. Skulle vi velat ha något att säga till om skulle det inneburit en satsning på flera 100 Mkr, och ett sådant högkostnadsalternativ valde vi bort redan för ett och ett halvt år sedan – jag är en konservativ affärsman och kunde inte räkna hem en sådan kalkyl”, säger Tore Andersson, VD för Folksam.
”Folk får väl se det som att vår satsning ’krympt’ om de vill, men för vår del har det aldrig varit ett självändamål att starta en alldeles egen bank. Vi har räknat på och övervägt väldigt många olika scenarier, och valt bort många partners – även utländska sådana – innan vi väl bestämde oss”, säger Tore Andersson.
Att valet föll på Ikanobanken, ägt av en av landets mest kända privata affärsmän, Ingvar Kamprad, föll sig dock ’naturligt’ säger han.
”Att Folksam jobbar tillsammans med ’kapitalet’ är varken nytt eller särskilt kontroversiellt, vi har under hela vår livstid samverkat med privatpersoner på olika sätt. Skälet att vi valde just Ikanobanken var att vi ville ha en partner som inte är på börsen, och därmed befriad från det kortsiktiga tänkande som ofta präglar noterade bolag. Ett annat skäl är att deras värderingar stämmer med våra; låga investeringskostnader, liten risk, inga dolda avgifter och stor kundnytta är sådant som vi tittat på i den här processen”, säger Tore Andersson.
Samarbetet går ut på att Folksams kunder erbjuds ett ”bankpaket” bestående av ett bolån- och sparprodukter ur Ikanobankens ordinarie utbud samt ett speciellt framtaget ”Folksamlån” – med en ränta på 7,80 procent – som erbjuds Folksam-kunderna. Bankpaketet ska marknadsföras dels via internet, dels genom Folksams egen säljkår.
”Det vi ska tjäna pengar på är dels genom att kunna sälja in försäkringar till Ikanobankens kunder, dels får vi ’provision’ från Ikanobanken för varje Folksam-kund som vänder sig till dem”, säger Tore Andersson – som dock inte vill avslöja hur stor provision det handlar om
Den stora vinnaren på samarbetet är dock lilla Ikanobanken (som med 100 000 kunder och en affärsvolym på 5 miljarder kronor idag har en knapp procent av den svenska bankmarknaden). Enligt VD Hans Bergenheim uppgår Ikanobankens kostnad för satsningen till 2 Mkr, för det får man sina produkter marknadsförda och förhoppningsvis även sålda till Folksams fyra miljoner personer stora kundbas.
”Vi räknar med att under första året få 10 000 nya kunder, vilket skulle innebära 10 procents ökning av vår totala kundstock. Det här samarbetet är givetvis mycket positivt för vår del; vi når ut till många och ökar kännedomen om vårt varumärke och det ger oss ökade förutsättningar att nå våra långsiktiga tillväxtmål. Inom en treårsperiod siktar vi på en fördubbling av våra volymer. Vi ska upp i 10-15-miljarderklassen så fort det bara går”, säger han.
Ytterligare ett steg på vägen i att nå dit är att man under nästa år kommer att börja använda sig av Ikeas tretton olika varuhus i Sverige.
”Redan i år kommer vi att testa en ny sorts bankkontor i varuhuset i Barkaby. Därefter väntar ytterligare några försöksverksamheter, sedan hoppas vi kunna utnyttja varuhusen på ett helt annat sätt än vi gjort hittills och därmed effektivisera vår försäljning”, säger Hans Bergenheim.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.