Ikeas ägare satsar ytterligare 1 miljard euro på förnyelsebar energi

Ikeas ägare Ingka ökar sina investeringar i förnybar energi med 1 miljard euro till totalt 7,5 miljarder euro fram till år 2030.
Ikeas ägare satsar ytterligare 1 miljard euro på förnyelsebar energi - IKEA Planungsstudio am Borsigturm in Ber
Foto: Ingka

Det framgår av ett utskick dagen efter att bolagets nya vindkraftsatsning till havs utanför den svenska kusten, meddelats.

Ingka hade då avtalat om att köpa 49 procent av vindkraftprojekt från OX2. Det handlar om Pleione, öster om Gotland och Netptunus sydost om Skåne med en total kapacitet på 2,4 GW. Detta är den tredje investeringar med OX2.

Ingka har sammantaget åtagit sig att äga 593 vindkraftverk och 26 solparker fördelat över 18 länder, som tillsammans producerar 7 terrawattimmar, motsvarande en årlig elförbrukning för 1,25 miljoner europeiska hushåll.

Vindkraft är en del i satsningen på övergången till ett förnyelsebart samhälle. Ingka investerar också i solenergi, gröna bränslen och kemikalier, som väteproduktion och grön metanol, men även lagringsinvesteringar för att stödja nätintegrering av förnybara energikällor och minska behovet av fossil reservkraft.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.