Ingka-koncernen köper 49% av Ikano Bank

Ingka-koncernen, ägarbolaget bakom Ikea, köper 49% i Ikano Bank för nära 4,6 miljarder kronor.
Ikano
Exteriör på Ikanos kontor i Sundbyberg. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Efter godkännanden från Finansinspektionen och andra berörda myndigheter har Ingka Investments B.V. erhållit 49% av Ikano Bank genom en riktad emission av nya aktier. Ingka Investments har tecknat 9 612 aktier utgivna av Ikano Bank till ett totalt belopp om 4 555 752 588 kronor. Därutöver har Ingka en option att köpa resterande 51% av Ikano S.A. vid ett senare tillfälle.

”Vi välkomnar Ingka som delägare i banken. Det närmare samarbetet ger oss möjlighet att ytterligare påskynda vår omvandling att bli en helt digitaliserad bank för de många människor och leverera tillgängliga finansiella tjänster till IKEA-kunder, liksom till våra andra värdefulla partners och kunder”, säger Henrik Eklund, VD för Ikano Bank.

Ingka-koncernen och Ikano Bank har sedan tidigare ett långvarigt kommersiellt partnerskap.

Representanter från Ingka-koncernen kommer att ingå i Ikano Banks styrelse med förbehåll för slutförd lämplighetsprövning från Finansinspektionen. Mer information om de nya styrelseledamöterna kommer meddelas senare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets