IMF: De fem krafterna avgör den kortsiktiga ekonomiska utvecklingen

Precis när världen öppnat upp efter den senaste smittovågen i pandemin bromsar den globala ekonomin in. Rysslands invasion av Ukraina trycker ner den ekonomiska tillväxten i världen som förväntas uppgå till 3,6 procent i år enligt den nyligen publicerade vårprognosen från Internationella Valutafonden (IMF). Samtidigt tar inflationen fart i kölvattnet av höga energi- och råvarupriser. Sverige klarar sig hyggligt, men även här förväntas den ekonomiska tillväxten bli lägre och inflationen klart högre än vad som tidigare prognosticerats som en följd av kriget.  
IMF om den globala utvecklingen
Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov/TT

Riskanalysprofessorn Nassim Nicholas Taleb har skrivit den bästsäljande boken The Black Swan, som handlar om vad mycket osannolika händelser kan leda till. Taleb har sagt att tre risker för mänskligheten står ut. Sådana som kan göra att man får svårt att sova. De är i prioritetsordning pandemier, krig och när samhällen genomlider djupa finansiella kriser. Nu har vi alla tre i världen. På en och samma gång. Även om pandemin ser ut att börja släppa sitt grepp om våra samhällen orsakar den fortfarande mänskligt lidande och stora produktionsstörningar. Samtidigt pågår ett fullskaligt krig i Ukraina och inflationstakten i världen är den högsta på flera decennier med tvåsiffriga inflationstal i flera länder.

Det osäkra läget har gjort att Internationella Valutafondens (IMF) halvårsvisa prognos över världsekonomin skjutits fram. Normalt brukar den släppas i början av april i god tid innan världens finanselit samlas i Washington för IMF:s och Världsbankens årliga möte. Där frågor om ekonomisk tillväxt, fattigdomsbekämpning och ekonomisk utveckling avhandlas (i år digitalt till följd av pandemin). Men den här gången har IMF:s ekonomer modifierat sina prognoser ända in i kaklet för att få med de senaste händelserna i en turbulent värld. Rapporten släpptes först under mötet den 19 april.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Ett smakprov av Affärsvärldens material.

Läs denna och andra artiklar gratis

Som free-medlem får du:

  • Tusentals artiklar helt gratis
  • Ett urval av Affärsvärldens aktieanalyser
  • Krönikor, reportage och intervjuer
  • Dagliga nyhetsbrev
Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium - få allt innehåll direkt

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här