Industriekonomerna: ”Inflationsbubblan pyser ut”

Såväl global ekonomi som Sveriges ekonomi klarar hyfsat alla de senaste årens påfrestningar, menar Industriekonomerna.
Industriekonomerna: ”Inflationsbubblan pyser ut” - mats-kinnwall_styrelserum_liggande
Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen

I Sverige förväntas ekonomin minska med 0,2% i år, vilket är en upprevidering från -1,1% som var bedömningen i mars. Prognosen för 2024 ligger kvar på 1,3%. Den bedömningen gör Industriekonomerna i sin senaste konjunkturprognos.

”Huvudskälet till att det tar fart 2024 är att inflationsbubblan pyser ut, global inflation har redan börjat vika och man kan räkna med snabbt fallande global inflation under resten av 2023 till början av 2024”, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen.

Gällande Sveriges inflation har denna börjat falla tillbaka. Hittills främst genom fallande energipriser och att höga jämförelsetal från 2022 faller ur statistiken.

”Det är troligt att KPIF-inflationen snabbt faller mot nollstrecket mot slutet av 2023. Eftersom underliggande inflation fortfarande är hög och inte kan förväntas falla lika snabbt kommer Riksbanken förmodligen att leverera ytterligare en räntehöjning under sommaren i linje med nuvarande räntebana”, skriver Industriekonomerna.

Industriekonomerna bedömer vidare att den globala BNP-tillväxten mattas av till 1,9%, vilket är en sänkning från 3% under 2022. Nästa år spås en tillväxt på 2,2%.

Industriekonomerna utgörs av Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas ekonomer.

Nycketal, Sverige, volym procent (inom parantes prognos i mars) 2023 2024
BNP -0,2 (-1,1) 1,3 (1,3)
KPIF 6,0 (5,2) 2,2 (2,2)
Arbetslöshet 7,4 (7,9) 7,9 (8,6)
Produktion industrin, totalt -1,0 (-1,0) 2,0 (2,0)
Källa: Industriekonomerna

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets