Inflationen spökar på börsen
Efter en positiv öppning vände Stockholmsbörsen ned på tisdagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Det som tyngde var framför allt att brittiska inflationssiffror kommit in betydligt högre än väntat samtidigt som oron i den europeiska finanssektorn blossat upp.
Klockan 13.25 var OMXS30 0,4 procent lägre till noteringen 1.004,6. Omsättningen uppgick till 7,5 miljarder kronor.
Indexet föll tillbaka vid 10.30-tiden sedan statistik visat att konsumentpriserna i Storbritannien under april steg med 0,8 procent i månadstakt och 3,0 procent i årstakt. Väntat var 0,5 respektive 2,6 procent. Månadsförändringen var den största sedan i juli 2002.
– Det börjar nog ske en gradvis förankring av högre inflationsförväntningar. Kärnfrågan i nuläget är i vad mån en ekonomisk avmattning kan bidra till för att lätta på pristrycket, framför allt på råvaror. Så här långt känns det som om en hel del av prislyftet på både olja, metaller och jordbruksprodukter är fundamentalt förankrat även om det finns rena finansiella drivkrafter, som en svagare dollar och att en del placerare använder oljan som en inflationshedge, säger Anders Berg, analyschef på Evli Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.
Så länge bolagen kan föra över prisökningen på slutkunderna är inte inflationen nödvändigtvis enbart negativ säger Anders Berg men när det samtidigt är en allt svagare ekonomi kan det ställa till problem för företagen.
– Ett visst mått av inflation kan vara positivt för att skapa ytterligare smörjmedel på prissidan, men det är en fin balansgång. I grund och botten är inflation negativt för både bolag och börs eftersom det normalt sett pressar marginalerna och driver upp avkastningskravet. I ett läge med sviktande efterfrågan är högre priser på insatsvaror svårt att kompensera för, säger han.
Sentimentet sänktes även av flera negativa nyheter i den europeiska finanssektorn. Société Générale rapporterade ett resultat som visade på en nedgång med 23 procent jämfört med samma kvartal ett år tidigare och aktien föll med 2,3 procent i Paris. Fortis kvartalsresultat minskade med 31 procent vilket fick aktien att tappa 1,8 procent i Amsterdam. Vidare backade Credit Agricole med nära 5 procent efter att banken meddelat att det tar in 5,9 miljarder euro i nytt kapital.
De svenska storbankerna drogs med ner. SEB A tappade 1,2 procent till 146 kronor, Swedbank var 0,6 procent lägre till 157 kronor och Nordea sjönk med 0,7 procent till 103:10 kronor.
Bland aktier som gick bättre fanns Boliden med en uppgång på 1,0 procent till 72:75 kronor och Lundin Mining som avancerade 2,1 procent till 48:30 kronor. Zinkpriset har stigit rejält under dagen och var vid lunchtid över 6 procent upp.
Bakom uppgången för zinkpriset ligger fortsatt oro för att jordbävningen i Kina som var den kraftigaste på 58 år ska drabba zinkproduktionen i landet. Flera zinksmältverk ska ha stängts och det ska även vara problem med strömförsörjningen i området. Den drabbade provinsen Sichuan i Kina står för runt 5 procent av den kinesiska zinkproduktionen.
Securitas System, som i dag bytt namn till Niscayah, hade en nedgång på 1,2 procent till 15:90 kronor. Bolaget redovisade på morgonen ett resultat före skatt på 62 miljoner kronor mot väntade 101 miljoner enligt SME Direkts sammanställning. Även omsättningen var marginellt under konsensus. I den tidiga handeln var dock aktien så lågt som 14:50 kronor, motsvarande en nedgång på 9 procent.
Swedish Match steg med 0,8 procent till 132:25 kronor. Bolaget har utsett en ny vd i form av nuvarande finanschef Lars Dahlgren och analytikerna verkade nöjda.
-Att det blev finanschefen som tar över vd-posten är positivt. Han känner redan bolaget väl, marknaden känner honom och det ger en kontinuitet som är viktig, säger en analytiker i en kommentar.
Active Biotech lyfte 5 procent till 42 kronor efter att bolaget genomfört en interimanalys av den pågående fas II/III-studien gällande cancerprojektet Anyara och därefter beslutat att gå vidare till fas III-studier.
Det som marknaden nu främst inväntar är detaljhandelsstatistik från USA klockan 14.30. Försäljningen väntas ha sjunkit med 0,2 procent i april, enligt Bloomberg News prognosenkät.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.