Juridik
Inga fler konkurser efter 2012?
Det var en mangrann uppslutning då IFFR nyligen höll sitt seminarium om den nya insolvenslagen. Ett hundratal personer hade samlats för att lyssna på riksdagens utredare Jan Ertsborn och övriga experter som debatterade det omdiskuterade lagförslaget.
Ertsborn inledde med att gå igenom utredningens huvudlinjer. Därefter följde justitierådet Torgny Håstad, som inte trodde att det skulle bli nämnvärt fler offentliga rekonstruktioner tack vare de föreslagna lagändringarna. Han framhöll dock betydelsen av att vissa lagändringar görs för att ändra utgångspunkterna vid rekonstruktionsförhandlingar under hand. Särskilt förslaget om att det vid ett domstolsförfarande ska bli möjligt att nedsätta aktiekapitalet och omvandla borgenärernas fordringar till aktiekapital borde påverka möjligheten till underhandsuppgörelser.
Förslaget är dock, enligt Håstad, inte utan vidare förenligt med EG:s andra bolagsdirektiv, men han menade att Sverige bör utmana EG-domstolen på denna punkt. Håstad framhöll vidare vikten av att det genom lagändringar klargörs att naturafordringar omfattas av ett ackord, att hävningsklausuler inte gäller mot gäldenärens konkursborgenärer, att konkursboet har rätt till inträde från konkursdagen i löpande avtalsförhållanden och att det klargörs hur avbetalnings- och leasingkontrakt ska behandlas vid insolvens. Rekonstruktionsförhandlingar bör föras med rent affärsmässiga överväganden och inte påverkas av juridiska osäkerhetsmoment.
Håstad var dock skeptisk till själva samordningen av de bägge lagarna. Han menade att det skulle gå lika bra att göra hänvisningar till konkurslagen i lagen om företagsrekonstruktion eftersom förvaltarledda konkurser fortfarande kommer att dominera vid insolvens. Slutligen tog Håstad upp förbudet mot återvinning av skattebetalningar och ställföreträdaransvaret. Han betonade att återvinningsreglernas enda funktion ska vara att göra förmånsrättsordningen effektiv, inte att sabotera en ändrad förmånsrättsordning. Antingen får skatteförmånsrätten återinföras eller så ska återvinningsförbudet bort.
Mikael Kubu, VD på Ackordscentralen, slog ett slag för rekonstruktion, som han menade har större betydelse än vad som sägs allmänt. Vad gäller förslaget ansåg han att regeln att 40 procent av fordringsägarna måste ställa sig bakom en rekonstruktionsplan eller ansökan om separat ackord måste tas bort. Det måste, menade han, vara möjligt för gäldenären att själv ansöka om och få igenom dessa beslut . Han menade också att superförmånsrätten bör finnas kvar.
Till den avslutande debatten anslöt bland andra Marie Lüning från Bankföreningen. Hon satt med i utredningen och var framför allt kritisk till hur lite tid och resurser som fanns till förfogande under arbetet med utredningen. Hon tyckte också att utredningen ägnat för mycket tid till lagtekniska frågor om just sammanfogningen av lagarna och för lite tid till sakfrågorna.
Ertsborn själv var mycket positiv till att så många synpunkter framkommit under dagen. Han ville också poängtera att syftet med förslaget är att tydliggöra reglerna för att underlätta för icke-offentliga uppgörelser. Därmed hoppas han att det inte bara är namnbytet som ska leda till färre konkurser efter 2012.
Insolvensutredningen
Slutbetänkandet Ett samlat insolvensförfarande – förslag till ny lag (SOU 2010:2) lades fram av insolvensutredningen under ledning av advokat Jan Ertsborn i slutet av januari. Förslaget innebär att lagen om företagsrekonstruktion och konkurslagen samordnas i en gemensam lag – Insolvenslagen.
Det förfarande som inleds i det nya systemet kan bedrivas antingen som ett förvaltarlett förfarande eller under gäldenärens egenförvaltning.
Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2012.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.