Ingen hejd på lyxkonsumtionen
Medan lågkonjunkturen slår hårt mot lyxvarumärken globalt, inte minst på grund av avmattning på den amerikanska marknaden, tycks inget bita på svenskarnas lyxfrosseri. De exklusiva butikerna runt Stureplan rapporterar fortsatt hög försäljning och flera nya, däribland Chanel, sägs vara på väg att etablera sig.
”Våra siffror ser jättebra ut och läget känns stabilt”, säger Charlotte Alkeborn, ansvarig för Louis Vuitton i Sverige.
”Försäljningen återhämtade sig snabbt efter New York-katastrofen och vi är nog själva lite förvånade. Man tror ju gärna att blodpudding och H&M-kläder är det enda gångbara just nu.”
Även Gucci-butiken på Birger Jarlsgatan rapporterar stark försäljning och under november slås dörrarna upp till ännu en butik; Gucci Herr, vägg i vägg med den befintliga butiken.
”Dålig tajming? Nej, det tror jag inte”, säger Eva Lindström, ansvarig för Gucci i Sverige.
“Det har varit en mycket stark efterfrågan på herrkläder ända sedan vi öppnade, och generellt sett har det varit bättre fart i butiken sista månaderna än någonsin tidigare.”
I den konjunkturrapport som Handelns utredningsinstitut, HUI, idag presenterat varnar man för att den svenska ekonomin är inne i en kraftigare avmattning än de flesta tidigare förutsett och att terrordåden fördröjer uppgången. Däremot ligger juni-prognosen på 3,5 procents tillväxt för detaljhandeln 2001 fast.
”Vi räknar inte heller med något hårt slag. I takt med att hushållens inkomster ökat de senaste åren har den del vi lägger på detaljhandel krympt och branschen har därmed blivit mindre konjunkturkänslig”, säger Carl Eckerdal, nationalekonom på HUI.
”Sambandet mellan börsen och konsumtionen är inte alls så stort som man tror, och än så länge har varken varsel eller någon annan form av nedgång börjat svida i plånböckerna hos folk”, säger Carl Eckerdal.
I den mån detaljhandeln ändå riskerar att drabbas är just lyxsegmentet mindre känsligt än branschen som helhet.
”De segment som drabbas först är resor, restaurangbesök och olika former av tjänster som t ex städhjälp. Därefter kommer inköp av bilar, båtar, sällanköpsvaror och sedan elektronik och möbler – där vi sett en viss avmattning”, säger Carl Eckerdal.
“Den målgrupp lyxvarumärkena vänder sig till är inte särskilt känslig. I Stockholm har en liten del av den, bland andra IT-konsulter och vissa anställda inom finansbranschen, kanske känt av nedgången – men generellt sett är deras kundkrets väldigt okänslig för konjunktursignaler.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.