Ingka Group ökar försäljningen

Ikea-franchisetagaren Ingka Group, som äger de flesta Ikea-varuhus, redovisar en ökande omsättning under det brutna räkenskapsåret 2022/2023 som avslutades i augusti.
Ingka Group ökar försäljningen - ikea-medarbetare-1-a91100b9502787986c3bf8e4e173f9d9
Foto: Ikea

Försäljningen steg med 5,7% till 41,7 miljarder euro (39,5).

Ingka Group är en av 12 franchisetagare till Ikea och står för 88% av den globala Ikea-försäljningen. Bolaget kommer att rapportera fullständiga finansiella resultat nästa månad.

Framöver väntar den mest hektiska perioden för branschen, julhandeln, vilken Ingka tänker bemöta med prissänkningar.

”Det vi gör just nu är att investera massivt i att sänka priserna”, säger VD Jesper Brodin till Reuters.

Prissänkningarna, som varierar beroende på marknad, är särskilt inriktade på förvaringsartiklar som lådor, hyllor och köksskåp.

Brodin kommenterar också kostnadssituationen och säger att även om den var kännbar på samtliga marknader under räkenskapsåret, börjar man nu se en deflation i försörjningskedjan.

Togla Oncu, som är chef för Ikea Retail på Ingka, säger till Reuters att bolaget i år kan gynnas av att människor väljer att fira högtider hemma.

”De familjer som tidigare kanske firade dessa evenemang utomlands, på semestrar eller på restauranger, firar dem nu hemma eftersom de anser att det är mer ekonomiskt lönsamt. Då blir det ännu större affärer för Ikea”, säger Oncu.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.