Ingves: Växande skuldsättning skapar risker

Riskerna med hushållens skuldsättning kvarstår, trots att den svenska ekonomin har börjat återhämta sig. Det säger Riksbankens ordförande Stefan Ingves.

Lägre ränta bidrar till högre inflation men även till att öka redan stora risker i ekonomin. Hög och växande skuldsättning i Sverige skapar risker och riktade åtgärder är ännu mer angeläget.

Det säger Stefan Ingves enligt presentationen till tisdagens öppna utfrågning om penningpolitiken i riksdagen.

Framöver finns därför behovet av fler åtgärder för att bromsa hushållens skuldsättning och penningpolitiken kan behöva anpassas enligt Ingves.

Det är viktigt att inflationen i Sverige stiger mot målet och om inflationsutsikterna blir lägre ”kan penningpolitiken behöva bli ännu mer expansiv”. Det säger Stefan Ingves.

Det krävs en mycket låg ränta för att inflationen ska stiga mot två procent, enligt Ingves. Prognoserna är att KPI når tvåprocentsnivån i årstakt sent under 2015 och att underliggande inflationen, KPIF, når två procent i början av 2016.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.