Inte tredje gången gillt: Diamyd får in 49% av kapitalet

Diamyd Medicals nyemission av units tecknades till 49% och bolaget får in 56 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar en flagga retroaktivt.
Inte tredje gången gillt: Diamyd får in 49% av kapitalet - Ulf Hannelius, VD Diamyd Medical
Ulf Hannelius, VD på Diamyd Medical.

Diabetesforskningsbolaget Diamyd Medical har publicerat utfallet för sin företrädesemission av units. Teckningsgraden blev 49%, varav 44% tecknades med stöd av teckningsrätter och 5% utan. Diamyd får därmed in 56 Mkr före kostnader på 5,5 Mkr.

Kapitalanskaffningen var på förhand säkrad till blott 1,4% genom teckningsåtaganden. Det fanns inga garantiåtaganden.

Emissionsguiden hissade tidigare två flaggor för emissionen: ”Feltänkt finansiering” och ”Aktien handlas ned till teckningskurs. I samband med den förstnämnda flaggan noterades att detta var tredje emission som Diamyd genomförde på mindre än ett års tid. De två föregående tecknades till 46% respektive 32%.

”Att bolaget nu genomför en tredje emission – och att aktien redan handlats ned under teckningskurs – är ett tecken på att något glappar i bolagets strategi för att säkra kapital. I detta fall kan rabatten ha satts för lågt”, skrev vi då.

Aktien handlades under teckningskurs hela teckningsperioden, vilket minskade incitamenten att teckna.

Ej fulltecknad emission

Emissionsguiden hissar även en flagga retroaktivt för ”Ej fulltecknad emission”, vars generella formulering lyder:

En nyemission som inte blir fulltecknad talar för att det är något fel på bolaget eller värderingen.

Totalt antal flaggor för emissionen landade därmed på tre. Redan innan emissionen hade Diamyd ungefär 130 Mkr i likvida medel och behövde ytterligare 60 Mkr för rullande 12 månader. Cirka 50 Mkr brutto är inte särskilt långt från att fylla det behovet. Det kommer ske en inlösen av teckningsoptioner av serie TO 3 under hösten, då bolaget har möjlighet att säkra mer kapital.

Emissionsguiden sätter därmed punkt för sin bevakning av kapitalanskaffningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG