Internt fel lät Swedbanks kunder plundra bankomater

Under onsdagen kunde Swedbank-kunder ta ut obegränsat med pengar. Nu letar banken svaret på vad som gick fel.
Internt fel lät Swedbanks kunder plundra bankomater - swedbank-bankomat-affarsvarlden-700-394_binary_6822534.jpg

Igår kunde kunder i Swedbank ta ut mer pengar än som fanns på kontot. Nu är det tekniska haveriet åtgärdat, men banken vet fortfarande inte vad som orsakade felet. “Nu sitter våra tekniker och ska analysera det här i detalj”, säger Claes Warrén, informatör hos Swedbank.

Tidigt på onsdagen upptäckte Swedbanks kunder att de inte kunde ta ut pengar i bankomaten. Dessutom gick det inte att använda sin internetbank för att göra kortköp på nätet.

– Det hade blivit ett fel i en av våra databaser, systemet vi använder för korttransaktioner. Det tog lite längre tid att åtgärda än vad vi hade hoppats på. En av åtgärderna vi vidtog ledde till att det gick att övertrassera sina konton.

Enligt Swedbank ska felet ha omfattat hela Sverige. I Göteborg och Malmö ska det ha bildats köer till vissa uttagsautomater och polisen i Malmö bekräftar till Aftonbladet att de blivit tvungna att bevaka och säkra välbesökta bankomater.

Swedbank uppger med bestämdhet att det inte varit fråga om en hackerattack eller annat intrång från någon extern part.

– Det är ett internt fel. Om det är personellt eller maskinellt vet jag inte i nuläget, säger Claes Warren, som tillägger att det inte är troligt att banken kommer att offentliggöra den analys som nu pågår.

– Vi analyserar det i detalj, men det här handlar ju om våra interna rutiner.

Swedbank har goda förhoppningar om att få tillbaka pengarna. Samtliga uttag är registrerade på kundernas konton. Att driva in pengarna med Kronofogdens hjälp är en möjlighet.

– Men det är i slutändan av en lång kedja, säger Claes Warrén.

Swedbank vill inte uppge hur mycket pengar som togs ut under den period på onsdagen då systemet inte fungerade.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco