Intervju: Tomas Nicolin
När Tredje AP-fonden redovisade sitt första halvår på egna ben är det mot en ganska dyster fasad. Den initiala portfölj som vid årsskiftet var värd 134 miljarder kronor var per den sista juni värd 131,5 miljarder inklusive nettoinflöden på 2,1 miljarder kronor. Den totala avkastningen blev –3,4 procent. ”Vi har tappat rätt mycket pengar det här första halvåret i förvaltningen och det är inget att skryta med. Samtidigt är det alldeles för tidigt att döma oss efter det; vi har startat ett marathonlopp och det här är en avstämning efter 100 meter”, säger VD Tomas Nicolin.
”Marathonloppet” består i den portföljanpassning som alla AP-fonderna arbetat med sedan årsskiftet och som består i att sätta sin ”egen” prägel på innehaven. I den nya portföljen står aktier för 49 procent, jämfört med den tidigare där andelen var 27 procent. ”Vår bedömning är att den rörelse vi har från den initiala portföljen till den här referensportföljen ökar sannolikheten för goda utfall och risken för dåliga utfall minskar. Den är bra i båda perspektiven, även om det kanske inte visat sig de här första sex månaderna”, säger Tomas Nicolin.
Omflyttningen innebär att ni minskar ert totala innehav i svenska aktier från 25 procent till drygt 16 – tror ni så lite på svenska bolag jämfört med utländska? ”Förändringen ska ses i ljuset av att om vi ökade andelen svenska aktier i portföljen relativt de utländska så ökar risken så mycket mer än uppsidan ökar – vi får ett marginellt bidrag i förväntat överskott medan risken för underskott ökar ganska dramatiskt. I den avvägningen har vi tyckt det varit klokare att inte ha så stor andel svenska aktier.”
Under våren har ni nettosålt Ericssonaktier för 2,3 miljarder kronor till skillnad från många andra fonder som köpt på nervägen – vad låg bakom det? ”Den portfölj vi gick in i var för stor i svenska aktier och då fick Ericsson naturligt stryka på foten. Sedan hade den portföljen också en väldigt stor Ericsson-vikt som vi inte kände oss komfortabla med, vilket var ett annat skäl till försäljningen.”
Fortfarande utgör Ericsson 15 procent av portföljen och telekommörkret är kompakt, hur ser du på framtiden för aktien? ”Det vore oklokt av mig att hålla på och uttala mig om hur jag ser på olika marknader, branscher och enskilda aktier av två skäl. Dels har jag en annan roll än fondförvaltare som har att marknadsföra sin fond, där har jag inget behov alls av att synas. Dessutom är jag satt att sköta ’pensionärernas pengar’ och går jag ut i media och binder upp mig för en viss uppfattning och sedan får information som tyder på att jag har fel så är tröskeln mycket större att byta syn. Därför tycker jag att jag bör försöka undvika att ha åsikter i media.”
Ojdå, där föll hälften av mina frågor. ”Haha, jaha.”
OK, enskilda styrelser då? Tidigare i våras gick ni ut och skärpte kraven på styrelseledamöter i börsbolag vad gäller bland annat tillgänglighet och tillräckligt med tid för olika uppdrag – hur stämmer det med att Lars Ramqvist som styr över ert största innehav har tre ordförandeuppdrag? ”Det finns ju en begränsning i hur många uppdrag man kan ha naturligtvis och ordförandeuppdrag är ju tyngre än ett vanligt styrelseuppdrag. Jag tror inte Ramqvist är beredd att ta ett fjärde ordförandeuppdrag, det är min personliga åsikt.”
Tycker du att tre är rimligt när man leder Sveriges viktigaste bolag? ”Det är väldigt svårt att göra en bedömning utifrån, man måste nog ha en bättre insyn i styrelsearbetet för att kunna säga det. Men det är väl kanske så att det har blivit lite hetare om öronen än han tänkt – det har ju hänt mycket och tar oerhört mycket tid säkert så det skulle inte förvåna mig om även han tycker att belastningen har blivit lite i tyngsta laget.”
Inom ramen för era IT-investeringar har ni bland annat en ägarpost i Adcore, hur ser du på det innehavet? ”Adcore kom in för att vi portföljstrategiskt låg underviktade gentemot IT-sektorn så vi köpte en liten korg A-aktier och då kom Adcore med i den. Sett i efterhand var det naturligtvis av misstag. Men nu är en ny ledning tillsatt och vi hoppas att Oftedal ska kunna få ordning på bolaget.”
Är ni beredda att delta i en förestående nyemission? ”Det kan jag inte säga. Frågan kommer att riktas till oss inom kort och det måste vi naturligtvis nogsamt ta ställning till.”
Fortsättningen på er omställning handlar bland annat om att gå in i hedgefonder, hur ser era ambitioner ut där? ”Hedgefonder kan ju låta väldigt farligt, men vi vill försöka se hur vi kan rymma in det som en naturlig portföljkomponent. Risken är dock inte är helt lätt att modellera och vi har ännu inte börjat fundera i termer av procent av den totala portföljen eller något sånt.”
Ni har legat väldigt lågt i år och du är oerhört försiktig i dina kommentarer – blir det inte roligare än så här att intervjua dig? ”Vi har två informationstillfällen per år och ambitionen är att vara väldigt öppna och berätta precis vad vi har gjort och exakt hur det ser ut. Men om vi kommer att synas mer på mediebarrikaderna? Jag tycker inte det finns något egenvärde i det, och inget behov av det heller. Däremot kommer vi inte att dra oss för att påpeka om det är saker som vi tycker är fel – där har vi en viktig roll.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.