Intressanta rapporter under torsdagen

Under torsdagen rapporterar flera tunga börsbolag. Affärsvärlden listar flera viktiga rapporter och tipsar även om en småbolagsrapport som kan slå analytikernas förväntningar.

Telia är först ut att rapportera sitt resultat för det tredje kvartalet. Redan till frukost kan den intresserade få veta huruvida neddragningarna i personalstyrkan har fått effekt på resultatet. Analytikerna är skeptiska.

”Vi räknar med en fortsatt försvagning av den inhemska fastnätsverksamheten i takt med att fibermarknaden mattas av”, skriver Deutsche Bank i en analys.

I Sverige väntas bolagets kostnadssänkningar delvis ha kunnat uppväga för en ihållande inhemsk intäktspress under tredje kvartalet.

”Vi tror att Telia är på rätt spår för att nå sitt mål om att minska rörelsekostnaderna med 5 procent i Sverige för andra halvåret 2017, vilket också kommer vara en avgörande drivkraft för den meddelade planen om att minska koncernens kostnadsbas med 3 procent eller mer under 2018”, skriver Kepler Cheuvreux i en analys inför rapporten.

Efter att telekombolaget dömdes till böter för mutskandalen i Uzbekistan fokuserar man nu på att styra om verksamheten och fokusera på den nordiska marknaden, och i ett senare skede Europa.

– I detta nu är vi inne i ett läge där vi förändrar hela kulturen i företaget. Det arbetar vi för varje dag, men det tar tid att förändra en ­företagskultur, sa styrelseordförande Marie Ehrling i en intervju med Affärsvärlden tidigare i höstas.

Även livsmedelsjätten Axfood presenterar sin rapport i den arla morgonstunden. Med en kurs på omkring 147 kronor bedömde Affärsvärlden i februari tidigare i år att vänta med köp av aktien. Analytiker spår att den nyss avslutade renoveringen av Hemköp City i Stockholm kommer tynga resultatet ytterligare. Vid en rekyl under 124 kronor kan aktien vara köpvärd.

På morgonen rapporterar även småbolaget Mycronic. Aktien tillhör de mest blankande på Stockholmsbörsen, vilket Marcus Björkstén, som förvaltar fonden Evli Småbolag Sverige, tycker ger ett bra ingångsläge.

– Kursen har pressats av att aktien blankats av ­internationella hedgefonder som tydligen varit negativa till bolaget. Men nu har bolaget nyligen fått ett antal ganska stora order från Kina och blankarna har tvingats täcka sina positioner, sa han till Affärsvärlden tidigare i höstas.

Teknikbolaget har under hösten fått ett antal storordrar, vilket har fått aktien att klättra 46,4 procent sedan den första september. Flera analytiker har sedan dess höjt rekommendationerna för Mycronic.

Elanders rapporterar klockan 13. Logistikkoncernen meddelade förra veckan att rörelseresultatet för tredje kvartalet 2017 beräknas bli lägre än tredje kvartalet 2016. Vinstvarningen fick som väntat att aktien att falla, och har rasat 13,4 procent sedan förra tisdagen. I rapporten meddelas hur pass stora uppstartskostnaderna av de nya projekten faktiskt har varit. En alltför tilltagen kostnadsvolym kan återigen få aktien på fall.

Högintressant i morgondagens rapportflod är fastighetsbolagen Klövern och Fabege. Under tisdagsmorgonen rapporterade konkurrenten Atrium Ljungberg ett resultat över analytikernas förväntan, vilket fick ägare av fastighetsaktier att dra en lättnadens suck efter den senaste tidens rapporter om en svalnande bostadsmarknad.Rapporten anses ge en fingervisning om det rådande branschläget.

 

Torsdagens rapportschema

Bolag Tid
Axfood 7.00
Tele2 7.00
Telia 7.00
Klövern 7.30
MTG 7.30
Fabege 8.00
Mycronic 8.00
Orexo 8.00
Avanza 8.15
Christian Berner 12.00
Elanders 13.00
OEM 14.00


OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.