Investmentbolag lockar fondspararna

Under augusti hamnade investmentbolagens höga premier under lupp, vilket fick fondspararna att trycka på köpknappen.
Nicklas Andersson och Frida Bratt uppger att Evolution och Embracer lockade spararna att trycka på köpknappen i går.
Nicklas Andersson och Frida Bratt. Foto: Avanza, TT och Nordnet.

Stockholmsbörsen har fortsatt uppåt under augusti, och Avanzas sparare gjorde 84% fler fondaffärer än samma månad i fjol.

Avanzas sparare föredrog Sverigefonder för sjätte månaden i rad.

”Fortsatt god riskaptit på marknaden och stigande börs har lett till ytterligare en månad med stora nettoköp bland fondspararna. Sverigefonder attraherar var tredje sparkrona i augusti och de flesta fortsätter att favorisera billiga indexfonder samt aktivt förvaltade småbolagsfonder, likt tidigare månader”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson, och fortsätter:

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Sverigefonder Teknikfonder
Globalfonder Gröna energifonder
Fastighetsfonder Asienfonder
Blandfonder Energifonder
Europafonder Latinamerikafonder

”Under månaden har vi sett ett stort medialt fokus på premievärderingar bland många av börsens investmentbolag. Resultatet blev fallande aktiekurser för många av bolagen, vilket fick fondspararna att trycka på köpknappen. Närmare var fjärde sparkrona under månaden investerades i fonder som ger exponering mot börsens investmentbolag”.

Hos Nordnet är det också en investmentbolagsfond som toppar köplistan.

”Investmentbolagens höga premier hamnade under lupp i augusti. Det är en viktig diskussion – rabatten är ju ett av argumenten för att investera i investmentbolag. Diskussionen har gjort att premierna kommit ned något. Samtidigt fortsatte spararnas månadsinsättningar i Spiltan Aktiefond Investmentbolag med oförminskad styrka”, säger Frida Bratt.

I övrigt lockades Nordnets sparare av breda indexfonder med fokus på med fokus på tillväxtmarknader och Asien.

”Tillväxtmarknadsfonder, men särskilt fonder med fokus på Kina, tillhör de som har gått allra sämst under månaden. Det beror dels på den kinesiska statens tuffare regleringar av flera sektorer, men också på ökad smittspridning och låga vaccinationsgrader i flera länder. Nedgången har dock fått spararna att köpa just tillväxtmarknader i högre utsträckning”, säger Frida Bratt.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag BNP Paribas Brazil Equity
Länsförsäkringar Global Indexnära Swedbank Robur USA
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära IKC Global Trend
Öhman Etisk Emerging Markets BNP Paribas Energy Transition
Swedbank Robur Access Asien JPM China
Swedbank Robur Ny Teknik BGF World Energy
Spiltan Räntefond Sverige Consensus Småbolag
AMF Aktiefond Småbolag Öhman Obligationsfond
SPP Aktiefond Global Franklin Natural Resources
Spiltan Räntefond Sverige BNP Paribas Energy Transition

Vad gäller Avanzas sparare hamnade globalfonder och fastighetsfonder på en andra och tredjeplats på köplistan för månaden.

”Fondspararna fortsätter att kombinera Sverigefonder med globalfonder vilket är klokt, eftersom det ger en god geografisk riskspridning. Efter en stark uppgång på Stockholmsbörsen letar allt fler efter goda möjligheter utanför Sveriges gränser. Här är globalfonder ett utmärkt val”, säger Nicklas Andersson.

Nicklas Andersson noterar att Avanzas sparare flyr teknikfonder i augusti.

”Teknikfonder var en av fjolårets stora favoritkategorier bland fondspararna. I år har kategorin befunnit sig på säljlistan under större delen av året då många kunder tagit hem vinster och omfördelat till Sverigefonder”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco