It-bolag i ny skepnad

Enea genomgår en snabb förändring med allt mindre beroende av tidigare storkunder och enskilda produkter. Aktiemarknaden diskonterar dock inte det nya programvarubolaget som växer fram.

Programvarubolaget Enea fortsätter att övertyga och levererade ännu en stark kvartalsrapport, närmare bestämt det sjuttonde kvartalet i rad med omsättningstillväxt. Med undantag av ett kvartal har även rörelseresultatet uppvisat en lika fin tillväxtsvit under samma period. Utvecklingen ska dessutom ses mot bakgrunden att Enea samtidigt genomgått en stor strukturell omställning; från ett stort beroende av en enskild produkt och ett fåtal stora kunder till en mer diversifierad produkt- och kundbas. Eller mer konkret: för fem år sedan utgjorde Ericsson och Nokia knappt 65 procent av Eneas totala intäkter och 85 procent av programvaruförsäljningen (realtidsoperativsystemet OSE). Motsvarande siffror i dag är 25 respektive 30 procent.

Kaptenen bakom den stora – och i högsta grad pågående – förvandlingen är vd Anders Lidbeck, som valdes till Eneas styrelseordförande 2009 och tillträdde som vd i september 2011. Investerare som köpte aktier på hans tillträdesdag har gjort en fin resa. Med inköpskursen 23,70 kronor har aktien stigit med drygt 300 procent. Addera även 13,80 kronor i utdelningar och det blir sammantaget en totalavkastning som utklassar det mesta på börsen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här