”Jag visste vad de var för några”

Entreprenören Martin Gren är kritisk till Axis storägare, hedgefonden Elliott. ”Det är så skarpa människor som jobbar där. De kunde ha utnyttjat sin kompetens mycket bättre”, säger han.

Visby tisdagen den 3 juli 2018, klockan 15.40. På Affärsvärldens och Deloittes seminarium i Almedalen pågår en debatt under rubriken Sveriges börsmarknad – guldrusch för omogna småbolag? På scenen står representanter från Stockholmsbörsen, dess disciplinnämnd, intresseorganisationen Unga Aktiesparare och forskare från Handelshögskolan. Seminariet har tidigarelagts en timme på grund av fotbolls-VM, och när det är tjugo minuter kvar till avspark i matchen Sverige–Schweiz börjar några i publiken skruva på sig lite oroligt. Då begär en äldre man i publiken ordet.

Han säger att svenska bolag är lågt värderade jämfört med motsvarande bolag på New York- eller Tokyobörsen, att en amerikan kan sitta på andra sidan Atlanten, se ett bolag på Stockholmsbörsen värderas till 150 kronor per aktie, inse att det egentligen är värt 500 kronor, lägga ett bud på 250 kronor ”och då jublar alla på Stockholmsbörsen så att taket lyfter”. Han har själv sett detta på nära håll. Ty han är mångårig aktieägare i övervakningsbolaget Axis som stod i drygt 200 kronor när den japanska elektronikjätten Canon lade ett bud på 340 kronor. Enligt mannens egna beräkningar skulle 680 kronor per aktie ha varit ett mer relevant bud – sett till p/e-tal, historisk utveckling och framtida potential.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här