Japan lämnar de penningpolitiska stimulanserna oförändrade

Den japanska centralbanken tog på onsdagen beslut om att hålla de penningpolitiska stimulanserna oförändrade.

Röstsiffrorna i direktionen för den oförändrade politiken blev 8-1, vilket kan jämföras med röstsiffrorna 5-4 när man röstade för nya penningpolitiska lättnader vid det förra mötet.

Centralbankens mål för marknadsoperationerna att penningmängden ska öka med 80 biljoner yen per år kvarstår därmed.

Vidare ska centralbanken köpa börshandlade fonder (ETF) och japanska fastighetsinvesteringsstiftelser (J-REIT) så att värdena ska öka i en årlig takt med cirka 3 biljoner yen respektive 90 miljarder yen. Tillgångsköpen ska ske på ett flexibelt sätt där man tittar på villkoren på finansmarknaderna.

Det meddelar centralbanken i sitt penningpolitiska uttalande.

Centralbanken upprepade sin bedömning kring ekonomin, där den förväntas fortsätta att återhämta sig i en måttlig trend, men sänkte de korta utsikterna för inflationen. Bedömningen kring exporten höjdes och man förväntar nu en mer eller mindre oförändrad export.

Man uppger att inflationsförväntningarna ser ut att stiga sammantaget i ett långsiktigt perspektiv, vilket är en mer måttlig formulering än tidigare.

Investeringarna uppges vara i en måttligt ökande trend.

Direktionsledamoten Kiuchi röstade emot det penningpolitiska beslutet och ansåg att penningpolitiken som gällde före den 31 oktober var lämplig. Kiuchi föreslog återigen att centralbanken ska sikta på att nå prisstabilitetsmålet på 2 procent längre sikt. Förslaget röstades ned med 8 mot 1.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.