Japans regerings spår 1,5% inflation nästa år

Japans centralbank får sannolikt ner inflationen till cirka 1,5 procent nästa år, rensat för engångseffekter, meddelade Yoshihiko Isozaki, representant för den japanska regeringen, på måndagen.
Japans regerings spår 1,5% inflation nästa år - Japan ekonomi
Foto: AP Photo/Shuji Kajiyama/TT

Kommentaren kommer i samband med att marknaden börjat spekulera om att den krympande inflationen och robust löneutveckling i Japan kan få Bank of Japan (BOJ) att gå ifrån 2-procentsmålet.

Enligt det gemensamma avtalet med regeringen som undertecknades 2013 lovar Bank of Japan att uppnå en inflation på 2 procent så snart som möjligt.

Tidigare siffror från den japanska regeringen har pekat på en inflation om 1,9 procent nästa år. Men på de uppgifterna säger Isozaki att ”Prognoserna tar hänsyn till baseffekten av regeringens verktygssubventioner. Exklusive effekten förväntar vi oss att inflationen kommer att röra sig runt 1,5 procent under budgetåret 2024”.

”Vi vill fortsätta att göra vårt yttersta för att uppnå en positiv cykel av löner och inflation, liksom tillväxt och distribution, med ett öga på att avsluta deflationen”, sa han.

Japan är med i G20 och världens tredje största ekonomi

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets