Japans tre klockjättar

Några av de mest kända klockmärkena från Japan.

Seiko. Året var 1881 när den 22-årige Kintaro Hattori öppnade en butik som sålde och reparerade klockor i centrala Tokyo. De första årtiondena var det vägg- och fickur som gällde, men 1913 presenterades Laurel som var Japans första armbandsur. Några andra centrala årtal i Seikos historia är 1960, när deras första modell av premium-märket Grand Seiko lanserades, och 1969, när världens första kvartsur nådde marknaden, samt 2010, när rymdklockan Spring Drive Spacewalk vann pris för bästa sportklocka på Grand Prix d’Horlogerie i Genève.

Casio. Företaget grundades 1946 och tillverkar vid sidan om armbandsur bland annat miniräknare, musikinstrument, digitalkameror och kassasystem. Det första armbandsuret lanserades 1974 och fick namnet Casiotron. Det var ett av världens första med digital display. En annan av deras mer kända modeller är den digitala kvartsklockan F-91 W från 1991, som utmärks av sin noggranna tidtagningsfunktion på 1/100 sekund. Till de mer exklusiva klockorna hör G-shock, som årligen presenteras i en ny begränsad utgåva på Baselworldmässan.

Citizen. År 1918 grundades Shoukousha Watch Research Institute som senare bytte namn till Citizen Watch Co. Den första klockan nådde japanerna 1924 och kostade då ungefär lika mycket som 20 procent av månadslönen för en statligt anställd, långt mindre än de dyra, importerade klockorna på den tiden. Plötsligt blev klockan tillgänglig för många, vilket var orsaken till att Tokyos borgmästare döpte den första modellen till Citizen. I dag är märket känt för sin Eco-Drive-teknologi och satellitstyrda tidsvisning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF