Jättarna som sänkte Wall Street

Amerikanska börser slutade med breda nedgångar på måndagen.

Nyheten om ett omfattande stimulanspaket i Kina och utökade räddningsinsatser för försäkringsjätten AIG fick börserna att stiga i öppningen.

Men oron för ekonomin och om företagens resultat tog snabbt över. Flera negativa bolagsanalyser tyngde, bland annat Google, Goldman Sachs och GM.

– Marknaden har inte något riktigt grepp om hur djup recessionen kommer att bli. Det finns fortfarande stor oro där ute, sade en aktiestrateg för Bloomberg News.

I sluthandeln dämpades säljtrycket något och Dow Jones Industrial Average-index slutade på 8.870, en nedgång med 0,8 procent.

S&P 500-index tappade 1,3 procent till 919, medan Nasdaq Composite-index tappade 1,9 procent till 1.617.

Omsättningen nådde 1,1 miljarder aktier på New York-börsen, medan 1,7 miljarder omsattes på Nasdaq.

Räntorna steg i öppningen på Wall Street, men hade vänt ned vid stängningen. Tioåringen noterades 5 punkter lägre på 3,74 procent.

Kinas stimulanspaket på hela 586 miljarder dollar för att sporra tillväxten i Kina fram till slutet av 2010, fick stort utrymme på handlargolvet under måndagen.

Paketet motsvarar nära en femtedel av Kinas BNP förra året. Landet flaggar även för att kan komma sänka styrräntan ytterligare för att stimulera ekonomin, en av världens största och viktigaste tillväxtekonomier.

– Beskedet från Kina visar att en hel del stimulans i ekonomin är på gång. Det finns stora chanser att vi kommer att få se ytterligare ekonomisk stimulans här i USA, sade en förvaltare till Bloomberg.

Caterpillar var ett av företagen som ansågs gynnas av planen, och aktien steg först. Men i en analys från Morgan Stanley under kvällen ifrågasattes Kina-effekten för Caterpillar.

“Siffrorna från Kina var större än vi hade räknat med. Men vi är fortfarande mycket skeptiska till att den här typen av investeringar kommer att vända den globala nedåtcykeln inom byggbranschen”, hette det i analysen.

Bank- och finanssektorn tyngde överlag på måndagen. Bland tungviktarna sjönk Citigroup och Bank of America med vardera 5 procent.

Goldman Sachs fortsatte att pressas och aktien handlades på femårslägsta nivåer. Slutkursen blev 8 procent lägre.

I en färsk analys från Barclays sänks resultatutsikterna för Goldman, som spås göra en förlust i det fjärde kvartalet.

– Vi gör den här sänkningen på grund av de dramatiska nedgångarna på aktiemarknaden, som vi tror Goldman Sachs har största exponering emot genom sin verksamhet inom private-equity, uppgav Barclays.

AIG steg med 8 procent efter en ny räddningsplan för bolaget i spåren av att försäkringsjätten redovisat en nettoförlust på drygt 24 miljarder dollar i det tredje kvartalet.

Planen går bland annat ut på att staten köper aktier i AIG, till ett värde av 40 miljarder dollar, som en del av programmet Troubled Asset Relief Programme, TARP.

– Vi står betydligt stadigare idag och imorgon än vi gjorde igår, uppgav vd Edward Liddy i media.

Bland tungviktarbolagen var GM den stora förloraren och aktien tappade nära 23 procent efter flera baissiga aktieanalyser.

Störst utrymme fick Deutsche Banks analys, där riktkursen på GM sätts till noll.

Inom teknik föll Ericsson-konkurrenten Nortel med 18 procent efter att ha rapporterat en nettoförlust på 3,4 miljarder dollar i det tredje kvartalet.

På Nasdaq var Google en av de tyngsta förlorarna efter att Barclays sänkt sina resultatutsikter för bolaget. Aktien backade med drygt 4 procent.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.