Joe Biden utses formellt till USA:s nästa president

Elektorskollegiet i USA röstade igår formellt fram Joe Biden till USA:s nästa president. Biden fick 306, mot Trumps 232, av sammanlagt 538 elektorsröster.
Joe Biden utses formellt till USA:s nästa president - joe-biden-president-900
Joe Biden. Foto: Andrew Harnik/Pool/TT
Omröstningen ses normalt som ren formalia men har fått stort fokus i år på grund av att Donald Trump ännu inte erkänt sig besegrad, skriver Sveriges Radio.

Efteråt höll Joe Biden, som har hållit en låg profil efter valet i november, ett segertal där han gick till hårt angrepp mot Donald Trump.

“Demokratins flamma tändes i denna nation för länge sedan. Och vi vet nu att ingenting, inte ens en pandemi eller maktmissbruk, kan släcka den lågan,” sa Joe Biden enligt CNN.

“Politiker tar inte makten, folket tilldelar dem makten”, sa Biden vidare där han tackade valarbetare för att ha räddat demokratin, rapporterar Expressen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.